Voedselbank gesteund door kerken

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Terwijl de meeste voedselbanken in Nederland de gevolgen merken van de economische crisis, wordt dit probleem in Kampen nog niet herkend. "We worden erg gesteund door de kerken", vertelt Zwanet Kamphuis.


Vier jaar geleden begon zij als contactpersoon voor de Voedselbank Kampen-IJsselmuiden de kerken aan te schrijven en op dit moment werken er al 23 mee. Het geld komt binnen via inzamelingsacties en collectes en jaarlijks komt hierdoor zo'n achtduizend euro binnen voor de Voedselbank, vijfduizend euro van de gemeente Kampen en verder giften van sponsors en particulieren.


Meer producten


Gemiddeld een keer per maand houden de meeste deelnemende kerken een inzameling voor de Voedselbank. Zo worden er bijvoorbeeld bak- en braadspullen, koffie en thee, rijst en andere houdbare spullen afgeleverd. Kamphuis laat zien dat er over het afgelopen jaar steeds meer producten zijn binnengebracht. "In 2010 was dat nog 7.262  tot 10.522 in 2011. Ook heeft De Hoeksteen uit IJselmuiden een kerstdiner verzorgd waarvoor men zich kon opgeven. De maaltijden zijn aan huis gebracht."


Naast de giften van bedrijven en kerken kent de Voedselbank vijftig leveranciers uit de Koekoeks- en Noordoostpolder die zorgen voor aardappels en groente en lokale bakkers leveren de broden.


De 25 vrijwilligers halen de producten op en delen ze uit. Bij een overschot aan bepaalde producten zoals witlof wordt er geruild met de Voedselbank Zwolle voor bijvoorbeeld prei. Aan de Anjerstraat worden elke eerste en derde vrijdag van de maand rond 13.00 uur de pakketten uitgedeeld. En deze activiteit heeft ook weer een sociale functie. "Sommigen staan er al om 11.00 uur", vertelt Kamphuis. "Laatst vroeg iemand zich af waarom ze dan niet werkten, maar niet iedereen heeft werk."


Diner afleveren in De Maten


Op dit moment maken 120 huishoudens gebruik van de Voedselbank Kampen/IJsselmuiden en deze doelgroep is zeer divers. Zo gaat het om mensen in de schuldhulpverlening, verslaafden maar ook veel chronisch zieken die bijvoorbeeld reuma hebben. "Dat hun uitkering niet voldoende is, is op zich al heel triest", vertelt Kamphuis. "De overheid zegt dat er geen armoede is in Nederland maar dat is niet waar."


De medewerkers van de Voedselbank komen soms op plekken waar ze niet gelijk verwachten dat hun hulp daar nodig is. "Zo heb ik in De Maten een kerstdiner bezorgd en de mensen waren erg dankbaar."  Meer dan honderd huishoudens hadden zich aangemeld voor het kerstdiner dat door de Hoeksteen in IJsselmuiden was verzorgd. Door de enthousiaste medewerking zijn de pakketten erg groot geworden, met naast het diner extra producten zoals koffie en slagroom.


Op dit moment gaat het goed met de Voedselbank Kampen/IJsselmuiden. "Wel willen we dat de ruimte waar de pakketten worden samengesteld efficiter wordt ingericht en dat er stellingen komen zodat de medewerkers niet steeds hoeven te bukken," legt Kamphuis uit. De meeste vrijwilligers zijn ouderen en jongeren zijn van harte welkom. "Er worden hier ook al maatschappelijke stages gelopen."


 


Meer dan uitdeelpunt


De Voedselbank Kampen/IJsselmuiden is in mei 2007 opgericht voor mensen die elke maand te weinig geld hebben om hunzelf of hun gezin te voeden en te kleden. Het gaat om een zelfstandige stichting die is aangesloten bij de Federatie Nederlandse voedselbanken. Wie in aanmerking wil komen voor de Voedselbank moet als volwassene per eenpersoonshuishouden minder overhouden dan 175 euro netto vrij te besteden. Na zes maanden wordt de situatie opnieuw bekeken.



De Voedselbank wil meer zijn dan alleen een uitdeelpunt van voedselpakketten. Zo wordt er gekeken wat de redenen zijn waarom iemand van de voedselpakketten afhankelijk is geworden en of daar wat aan te doen is. Naar allerlei instanties wordt doorverwezen om schulden opgelost te krijgen, om weer een huis te krijgen of weer te helpen bij sollicitaties.