Berry Selles en Panhandle Swing in poptempel Paradiso

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Optreden in Paradiso is voor menig muzikant de ultieme droom. De Kamper muzikant Berry Selles staat zondag 6 maart in de kleine zaal van de Amsterdamse poptempel op het podium met Panhandle Swing. De band vertolkt nummers van Bob Wills; een van de grondleggers van de zogeheten western swing.

Uitgerekend een optreden vastleggen op 6 maart, dat kan geen toeval zijn. De in 1975 overleden Texaan Bob Wills is geboren op 6 maart (1905) en op die dag viert ook Selles zijn verjaardag (64).  "De mensen kunnen de cadeautjes op het podium leggen", grapt de goedlachse Kampenaar.

Vijf jaar geleden stonden Selles en zijn band ook al in Paradiso, toen ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Bob Wills. In Nederland is de Amerikaan weliswaar niet zo bekend, maar in Amerika - en dan met name in Texas - geldt hij nog steeds als een grootheid op het gebied van western swing.

Op de laatste zaterdag van april wordt in Texas zelfs een Bob Wills-dag gehouden. Panhandle Swing luistert mogelijk de editie van dit jaar op. "We hebben er goede contacten en de bandleden zijn enthousiast en willen er allemaal graag spelen", vertelt Selles. Wills, die viool en mandoline speelde,  heeft volgens Selles grote invloed gehad op de Rock and Roll en vooral door zijn toedoen werden onder meer de drums ingevoerd in de countrymuziek.

Panhandle Swing, dat in wisselende samenstellingen al sinds 1987 bestaat en de afgelopen jaren diverse keren op tournee ging, is de enige band in Europa die western swing speelt. "Jammer, ik wou dat er twintig meer waren. Dan zou deze muziekstijl een stuk populairder zijn. Western swing is van oorsprong geen show-, maar dansmuziek", licht Selles toe.

Panhandle Swing bestaat uit zeven muzikanten en drie zangeressen, allemaal afkomstig uit de wijde regio. Selles en zijn bandleden repeteren in het centraal gelegen Apeldoorn en doen dat zeer frequent. "Dat is beslist noodzakelijk", stelt Selles nadrukkelijk. "Niet om het een of ander, maar western swing speel je niet zomaar, daar moet je wel voor kunnen." Omdat de band nieuw materiaal nodig heeft, wordt van het concert in Paradiso, dat om 15.00 uur begin een live-cd gemaakt.

Vanaf het Burgemeester Berghuisplein vertrekt 6 maart om 12.00 uur een bus met fans naar Amsterdam.  Liefhebbers kunnen zich opgeven bij Marianne van Kunstig Kitschwerk aan de Geerstraat via (038) 332 16 35 of 't Kroegje (038) 331 58 78. De totale kosten (busreis en toegangskaartje) bedragen 26,25 euro.