Stieneke van der Graaf bezoekt Oekraïense vluchtelingen in Grafhorst
Stieneke van der Graaf bezoekt Oekraïense vluchtelingen in Grafhorst (foto: MvG)

Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) verkent de barmhartigheid van de Kamper samenleving

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
GRAFHORST – Na een bezoek aan ’plekken van hoop’ in Zwartsluis ’s morgens, bracht Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) de dag voor St. Maarten een bezoek aan Grafhorst. Kamper fractieleden van de ChristenUnie lieten haar ”de barmhartigheid van de Kamper samenleving” zien. In Grafhorst bezocht ze de initiatiefnemers van Hulp4Oekraïne en De Thuisgevers. Eerder haalde Kampen daarmee het landelijke nieuws.

Van der Graaf maakte vorige week een campagnetoer in het kader van de zeven werken van barmhartigheid. Ze bezocht gevangenen en hielp mee bij een Voedselbank. Van Kampen had ze gehoord over de hulp aan Oekraïne vanuit de samenleving, meteen na het uitbreken van de oorlog. Dit leidde tot de zogeheten Kamper Aanpak Ontheemden. Deze werd vervolgens ook toegepast voor statushouders vanwege de nijpende opvang van asielzoekers. Van der Graaf kwam, luisterde en zag dat het goed was.


Stieneke van der Graaf in gesprek met de Oekraïense vluchtelingen  (foto: MvG)

Hulp4Oekraine
Van der Graaf trok eerst naar het perceel van Gerrit en Marianne van Werven. Het echtpaar vertelde samen met hun kinderen en met Jonathan de Vries over de noodonderkomens die ze in barakken op het land van Van Werven hebben neergezet. De Vries was meteen na het uitbreken van de oorlog in actie gekomen met het brengen van hulpgoederen. Het idee van noodonderkomens voor gevluchte Oekraïners was ook snel geboren en gerealiseerd. Van Werven vertelde Van der Graaf over de hulp die hij van alle kanten kreeg: „Voor de geleverde goederen en diensten heb ik nooit van iemand een factuur ontvangen.” De zeven kinderen van de ondernemer helpen volop mee voor de ongeveer twintig opgevangen Oekraïners. Geboeid luisterde Van der Graaf naar de verhalen en sprak met alle betrokkenen in de geïmproviseerde huiskamer.


De Grafhorster en Oekraïense kinderen spelen heel veel Uno met elkaar (foto: MvG)

De Thuisgevers
De geslaagde publiek-private samenwerking voor Oekraïense ontheemden wordt in ’De Thuisgevers’ ook toegepast op ontheemden uit andere landen. Erkende vluchtelingen (statushouders) in AZC’s, voor wie nog geen woning is, verhinderen de doorstroming van asielzoekers. In Ter Apel leidde dat vorig jaar tot dramatische taferelen. Op SmdB ’het Visnet’ werd Van der Graaf bijgepraat over ’De Thuisgevers’. Henrica de Vries is vanuit de gemeente gedetacheerd bij het project. Zij vertelde over de bijna onstuimige landelijke groei aan opvanglocaties met ongebruikt vastgoed. Petra Koers, verbonden aan de school, schetste Van der Graaf hoe Oekraïense kinderen naar ’het Visnet’ kwamen en met horten en stoten ook les kregen. De samenwerking met de gemeente prijst Koers maar de vele landelijke (onderwijs)regels maakt het er niet makkelijker op. Van der Graaf luisterde weer geboeid toe.


Een presentje van De Thuisgevers voor Stieneke van der Graaf (foto: MvG)

Thuiskomen
Het bezoek aan Grafhorst voelde voor Van der Graaf als thuiskomen. Ze komt uit de regio, uit Zwartsluis om precies te zijn, waar ze de dag begon. Na haar studie in Groningen is ze daar blijven wonen en werken. In de afgelopen twee regeringstermijnen kwam ze halverwege de periode de Kamer in als opvolger voor Carola Schouten die naar een ministerspost doorschoof.
Voor de komende Kamerverkiezingen staat Van der Graaf tot haar teleurstelling weer op een onverkiesbare (negende) plaats op de lijst van de ChristenUnie. Protest tegen die plaatsing door honderden CU-leden mocht niet baten. Met Alwin te Rietstap, nummer vier op de lijst en eerder op bezoek in Kampen, heeft Overijssel wel een kandidaat uit de regio op een verkiesbare plaats.


Stieneke van der Graaf, Jan Willem Schutte en Jacob Hakvoort in gesprek over De Thuisgevers (foto: MvG)

Voorkeursstemmen
Met de tournee langs barmhartige werken probeert Van der Graaf haar zetel in de Tweede Kamer te redden via voorkeursstemmen. De voorkeurstem is bezig aan een opmars. Sinds de jaren tachtig neemt het aantal kiezers toe dat niet op de lijsttrekker maar juist op een kandidaat lager op de lijst stemt. In 2021 was dat ongeveer 28 procent van de kiezers. Dit jaar zou volgens Kieskompas ongeveer datzelfde gelden. Meer dan de helft van die voorkeurstemmers zegt dat te doen omdat ze liever op een vrouw stemmen. Voorkeurstemmen hangen ook sterk samen met identiteit. Stieneke de Graaf kan een beroep doen op haar vrouw-zijn, wat VVD-kandidate Dilan Yesilgöz zegt expliciet niet te willen, of op de christelijke identiteit van De Graaf. De Groningse uit Zwartsluis doet een beroep op de barmhartigheid van de kiezer.

..

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.