Stieneke van der Graaf en de familie Van Werven in de huiskamer van Oekraïense vluchtelingen.
Stieneke van der Graaf en de familie Van Werven in de huiskamer van Oekraïense vluchtelingen. Foto: aangeleverd

Stieneke van der Graaf in gesprek met H4O en De Thuisgevers

Algemeen

GRAFHORST - In het kader van de ‘7 werken van barmhartigheid’ bezocht Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Stieneke van der Graaf vrijdag Grafhorst. Zij sprak er met Jonathan de Vries en Petra Koers van ‘Hulp voor Oekraïne’.

De organisatie vertelt: “H4O is een interkerkelijke groep vrijwilligers die noodopvang bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. Marianne en Gerrit van Werven hebben op hun erf units gebouwd waar nu al jaren meer dan 20 Oekraïense vluchtelingen een veilig onderdak vinden.” Ze vertelde aan Stieneke over de periode dat het gebouw en alle voorzieningen met hulp van velen is neergezet. Het hele gezin heeft meegeholpen en leven dagelijks mee met de vluchtelingen. De vluchtelingen zelf vertelden over hun verblijf hier in Nederland en wat deze opvang het voor hen betekent.

Daarna sprak ze met Jonathan en Henrica de Vries van ‘De Thuisgevers’. De Thuisgevers helpen statushouders, erkende vluchtelingen met een verblijfsvergunning, versneld aan een nieuw bestaan door hen te huisvesten via maatschappelijke initiatieven. Dankzij tijdelijke woonplekken in bijvoorbeeld een sportkantine, een leegstaande pastorie of buurthuis. Voor minimaal zes maanden kunnen statushouders aan hun nieuwe leven in Nederland beginnen. 

Stieneke van der Graaf heeft zelf ook vrienden in Oekraïne en was erg onder de indruk van hoe deze vluchtelingen hier een veilig thuis vinden.