De twee Kamper kandidaten voor de Provinciale Staten van Overijssel
De twee Kamper kandidaten voor de Provinciale Staten van Overijssel (foto: Maarten van Gemert)

”Kamper coalitie” bij Provinciale Staten – Van der Velde en Holtland (ChristenUnie): persoonlijk

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Overijssel hebben we eerder kort de kandidaten uit gemeente Kampen voorgesteld. Burgemeester Sander de Rouwe ziet een mooie ”Kamper coalitie” voor zich binnen de Provinciale Staten van Overijssel. Hieronder stellen we Renate van der Velde en Wim Holtland nader voor. Zij kandideren zich voor een zetel in de Provinciale Staten namens de ChristenUnie.

Elf Kamper kandidaten aan de verkiezingen van de Provinciale Staten van Overijssel staan in de top tien op de lijst van hun partij. In dit eerdere overzicht staan zij allen vermeld plus de Kamper politici, of anderszins betrokkenen, op een onverkiesbare plaats.
Het bestuursorgaan, gezeteld in het Provinciehuis te Zwolle, heeft 46 Statenleden en 47 zetels. Die zijn op dit moment verdeeld over veertien partijen. In 2023 doen aan de verkiezingen negentien partijen mee. Uit gemeente Kampen stellen voor de ChristenUnie (CU) Renate van der Velde (48) en Wim Holtland (47) zich kandidaat. Eerstgenoemde is tevens lijsttrekster voor de partij ”van christenen voor alle mensen”.

Familie
Zowel Van der Velde als Holtland zijn familiemensen. Holtland (47) komt uit een gezin van vijftien kinderen en heeft nu samen met zijn vrouw zelf vier kinderen. Hij is geboren en getogen in IJsselmuiden. Van der Velde (48) komt uit Wateren, vlakbij Dieren, en kwam in 1999 met haar man uit Zevenhuizen naar Kampen. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studietijd in Groningen waar zij rechten studeerde en hij bedrijfskunde. Ze hebben drie dochters en een pleegdochter.
Als onderwijsrechtjuriste werkt Van der Velde bij de onderwijsinspectie in Utrecht. Holtland is altijd werkzaam geweest in de metaalsector en is nu daarbinnen als zelfstandig ondernemer actief. Na jarenlange partijlidmaatschap kreeg de ondernemer Holtland nu tijd om meer te ondernemen voor zijn partij. Van der Velde is daarentegen al gepokt en gemazeld in de politiek. Ruim vijftien jaar geleden zei ze, op de vraag of ze politiek actief wilde worden, ja tegen Remmelt de Boer, toenmalig wethouder in Kampen, later Eerste Kamerlid en informateur na de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Abstract
Sinds 2019 is Van der Velde Statenlid en de laatste jaren tevens fractievoorzitster. Eerder was Van der Velde van 2006 tot 2014 raadslid in Kampen. Na haar raadslidmaatschap ”lukte het niet om te stoppen”, zegt Van der Velde schalks. Ze maakte de overstap naar het provinciehuis. Van 2017 tot 2019 was ze burgerstatenlid en sinds 2019 Statenlid. De laatste jaren is ze tevens fractievoorzitster en voor de huidige verkiezingen werd ze lijsttrekster voor de ChristenUnie. Het politieke werk op provinciaal niveau is wat abstracter maar de grote lijnen spreken haar ook meer aan.
Wim Holtland is de jongere broer van ex-wethouder Albert Holtland die eerder de lokale partij GBK oprichtte en nu burgerraadslid is voor Hart van Kampen. Wim Holtland is niet eerder politiek actief geweest maar de interesse was er al heel lange tijd. Met Albert gaan de gesprekken veel over politiek hetgeen de interesse van Wim alleen maar voedde. Wim Holtland begint goed ingevoerd te raken in het politieke metier want, zo merkt hij op, ”de documentenstroom komt goed op gang”.


Renate van der Velde en Wim Holtland wandelen langs het deels nog te revitaliseren industrieterrein Haatland (foto: Maarten van Gemert)

Rentmeesterschap
Samen met Van der Velde en de andere Statenleden van de CU-fractie wil Holtland zich inzetten voor duurzaamheid. De ChristenUnie baseert zich op de Bijbel en werkt aan een wereld die ”eerlijk is en leefbaar blijft, ook voor toekomstige generaties”. Iedereen is van evenveel waarde en de CU zet zich in voor een samenleving waarin mensen zorgen voor elkaar en voor de natuur die van God ontvangen is.
Niet voor niets stelden de PS-kandidaten voor om foto’s te maken op industrieterrein Haatland. De Kamper bedrijvigheid en de windmolens geven belangrijke punten weer waarvoor ze zich in willen zetten. „De windmolens zijn een positief voorbeeld van de energietransitie die gaande is,” licht Van der Velde toe, „en veel bedrijven zijn ook bezig met verduurzaming: minder nieuwe grondstoffen gebruiken en meer materialen hergebruiken.” Ze is met de (elektrische) fiets naar het industrieterrein in het noorden van Kampen gekomen en ziet ook een opgave voor de
verduurzaming van de bedrijventerreinen zelf: „Bedrijventerreinen zijn vaak nog enigszins desolate omgevingen waarvan het goed is dat deze vergroenen. Denk aan mooie (lunch)wandelroutes voor personeel, maar ook bijvoorbeeld groene daken. De omgeving wordt er mooier en leefbaarder (en in de zomer koeler!) van en het kan ook veel betekenen voor de biodiversiteit.”
Groene daken zijn er al meerdere te zien op Haatland – vanuit de lucht. Van der Velde en Holtland gaan echter ook voor direct waarneembare en beleefbare verduurzaming. Volgens het bijbelse adagium van goed rentmeesterschap.

...