Jan Tiemen van Dijk pakt graag de Eilandbrug als ’bottleneck’ aan
Jan Tiemen van Dijk pakt graag de Eilandbrug als ’bottleneck’ aan (foto: Piet Harms)

”Kamper coalitie” bij Provinciale Staten – Tiemen Jan van Dijk (VVD): bereikbaarheid

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Overijssel hebben we eerder kort de kandidaten uit gemeente Kampen voorgesteld. Burgemeester Sander de Rouwe ziet een mooie ”Kamper coalitie” voor zich binnen de Provinciale Staten van Overijssel. Hieronder stellen we Tiemen Jan van Dijk voor die namens de VVD meedingt naar het provinciale pluche.

Elf Kamper kandidaten aan de verkiezingen van de Provinciale Staten van Overijssel staan in de top tien op de lijst van hun partij. In dit eerdere overzicht staan zij allen vermeld plus de Kamper politici, of anderszins betrokkenen, op een onverkiesbare plaats.
Het bestuursorgaan, gezeteld in het Provinciehuis te Zwolle, heeft 46 Statenleden en 47 zetels. Die zijn op dit moment verdeeld over veertien partijen. In 2023 doen aan de verkiezingen negentien partijen mee. Daaronder lijst 3 van de VVD waarvoor Tiemen Jan van Dijk op plaats 5 een kandidaat is die uit Kampen komt. Hij gaat allereerst voor goede bereikbaarheid van zijn woonplaats en uitvalsbasis.

Vaarschool
Van Dijk (49) is geboren in Harlingen en kwam in 2012 voor werk naar Kampen. De import-Kampenaar is sinds zijn achtste levensjaar op het water te vinden. Hij is jaren schipper op de Kamper kogge geweest. Zaterdag 28 mei 2016 stond hij achter het roer toen na ruim vijf eeuwen weer een koggeschip om de noordelijkste punt van Denemarken voer: de tweede Ommelandvaart behaalde daarmee haar doel en een mijlpaal.
Het jaar daarvoor was Van Dijk begonnen les te geven op een vaarschool die momenteel vlakbij de tijdelijke noodopvang van asielzoekers ligt achter Brunnepe. Op de Hiswa in 2018 werd hij gevraagd of hij de lestak wilde overnemen. Een jaar later nam hij Vaarwijs over en sindsdien is hij voltijds werkzaam als ondernemer. Zijn vaarschool heeft momenteel achttien instructeurs in dienst.

Liberalisme
Voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) staat de Kamper ondernemer Tiemen Jan van Dijk op de vijfde plaats. Bij de vorige PS-verkiezingen in 2019 behield de VVD haar zes zetels en is daarmee de derde partij in Overijssel.
Van Dijk is zijn volwassen leven lang lid van de VVD en werd in 2020 politiek actief. Het liberalisme spreekt hem erg aan: zelf doen en eigen verantwoordelijkheid dragen. „Voor hen die dat niet kunnen,” vertelt hij, „zijn er vangnetten.” Hij staat voor “minder regels, meer ruimte voor ondernemers, een sterke regionale economie met veel werkgelegenheid en scholing afgestemd op het werkaanbod”.
Het aanstormend Statenlid is momenteel lid van twee raadscommissie. Met de vijfde plaats op de lijst voor de provincie heeft Van Dijk grote kans daar een plek te krijgen. De VVD heeft momenteel zes zetels in de Provinciale Staten van Overijssel. Van Dijk verwacht dat dat toeneemt naar zeven. De prognoses laten zelfs nog meer groei zien.

Waterhoofdstad
De bereikbaarheid van Kampen is voor Van Dijk een speerpunt, zowel over de weg als over het water. De N50 moet aangepakt worden als belangrijke verkeersader naar Flevoland en het noorden des lands. De Eilandbrug zie hij als ’bottleneck’ en hij pleit voor een derde (wissel)strook: ’s morgens twee rijbanen richting Zwolle en ’s avonds twee rijbanen richting Emmeloord. Een onderzoek hiernaar loopt al volgens de ondernemer.
Van Dijk ziet heel graag de Port of Zwolle aan de andere kant van de N50 komen: „Laat Kampen de waterhoofdstad van Nederland worden”, luidt zijn pleidooi. en ziet straks in de provincie een hele hoop uitdagingen. Allereerst is dat een bereikbaar Kampen en ruimte voor de ondernemer.


Campagnebeeld van Jan Tiemen van Dijk (aangeleverd)

In een podcastserie van de VVD-afdeling Overijssel komt Jan Tiemen van Dijk aan het woord in de vijfde aflevering.

...