De twee kandidaten namens de SGP voor de Provinciale Staten van Overijssel
De twee kandidaten namens de SGP voor de Provinciale Staten van Overijssel (foto: Maarten van Gemert)

”Kamper coalitie” bij Provinciale Staten – Florijn en Spaan (SGP): vertrouwen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Overijssel hebben we eerder kort de kandidaten uit gemeente Kampen voorgesteld. Burgemeester Sander de Rouwe ziet een mooie ”Kamper coalitie” voor zich binnen de Provinciale Staten van Overijssel. Hieronder stellen we Co Florijjn en Eibert Spaan nader voor die namens de SGP meedingen naar het provinciale pluche.

Elf Kamper kandidaten aan de verkiezingen van de Provinciale Staten van Overijssel staan in de top tien op de lijst van hun partij. In dit eerdere overzicht staan zij allen vermeld plus de Kamper politici, of anderszins betrokkenen, op een onverkiesbare plaats.
Het bestuursorgaan, gezeteld in het Provinciehuis te Zwolle, heeft 46 Statenleden en 47 zetels. Die zijn op dit moment verdeeld over veertien partijen. In 2023 doen aan de verkiezingen negentien partijen mee. Lijst 10 wordt gevormd door de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) met uit gemeente Kampen de kandidaten Co Florijn (32) uit Kampen op plaats 4 en Eibert Spaan (54) uit IJsselmuiden op plaats 8. Voor hen staat vertrouwen voorop.

Verkiesbaar
Namens de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) staan Co Florijn (32) uit Kampen en Eibert Spaan (54) uit IJsselmuiden kandidaat. Florijn woont sinds 1997 in Kampen en werd politiek actief na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Eind 2019 werd hij commissielid Inwoners, juist voor de coronacrisis uitbrak. Hij begon daardoor achter het beeldscherm. Spaan komt uit ’t Harde en na Kamper ingezetene te zijn geworden, was hij bijna tien jaar lid van de gemeenteraad en van 2015 tot 2018 wethouder.
Met de huidige twee zetels in de Provinciale Staten van Overijssel is de kans dat Spaan wordt gekozen te verwaarlozen. Hij deed wel mee aan de campagne maar meldde zich niet bij de presentatie op het Koeplein, evenmin als Florijn en Den Uijl. Arie den Uijl (Kamperveen) en Frank Engberts (Kampen) staan op de onverkiesbare plaatsen 23 en 26.

Waterschap
Voor Den Uijl (53) rijmt de onverkiesbare plaats voor de provincie met zijn kandidaatstelling voor het waterschap. Zitting hebben in zowel het waterschapsbestuur als het provinciebestuur is niet toegestaan. De verkiezingen voor de waterschappen zijn op dezelfde dag als die voor de Provinciale Staten. Kampen valt binnen het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta.
Den Uijl licht toe dat het aantal zetels voor WDO Delta van 21 naar 25 gaat door de afname van geborgde zetels. De melkveehouder heeft een jaar of twaalf in het bestuur van de provinciale vereniging gezeten, was raadslid in gemeente IJsselmuiden en zit sinds 2009 in het waterschapsbestuur.

Lunch van de SGP-delegatie met de schooldirectie van het Hoornbeek College (foto: Maarten van Gemert)

Campagnedag
Een grote delegatie van de SGP kwam maandag 20 februari voor een lange dag naar Kampen. De campagnedag startte met een bezoek aan het Hoornbeek College. Na enkele gastlessen gegeven te hebben, spraken de politici bij een lunch met de directie van de school. Met lijsttrekker en huidig Statenlid Gert Harm ten Bolscher was Tweede Kamerlid Roelof Bisschop meegekomen plus de SGP-kandidaten Florijn en Den Uijl.
Daarna volgde een bezoek aan melkveehouder Jan de Groot in Kamperveen, die enkele collega’s had uitgenodigd waaronder Gerrit Olieman die boert in Zalk en een zogeheten PAS-melder is. Aan de keukentafel werden ervaringen en belevingen uitgewisseld waarna de SGP-delegatie de middag afsloot bij het bedrijf Wanpla op Haatland. ’s Avonds volgde een verkiezingsbijeenkomst bij het Hoornbeek College waarbij Eibert Spaan aanwezig was alsmede Dirk van Dijk, de lijsttrekker bij de vorige verkiezingen voor PS. Met de bezoekers in de aula werd over een weer de landelijke en plaatselijke politieke praktijk besproken.
Florijn en Spaan geven aan dat het bij de SGP draait om vertrouwen en ten dienste staan van de samenleving. En ofschoon de ontwikkelingen doorgaan, blijft het fundament hetzelfde: de Bijbel. Florijn wijst erop dat de SGP een gezinspartij is en waar volgens hem ”andere partijen van kleur verschieten, blijft de SGP kleurvast”.


De SGP-delegatie op verkiezingscampagne in de stal en op school
(foto’s: Maarten van Gemert)

...