De drie kandidaten namens BBB in Overijssel voor waterschap en Provinciale Staten
De drie kandidaten namens BBB in Overijssel voor waterschap en Provinciale Staten (foto: Maarten van Gemert)

”Kamper coalitie” bij Provinciale Staten: Pleijter en Van ’t Hul, BBB; toekomstbestendig

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Overijssel hebben we eerder kort de kandidaten uit gemeente Kampen voorgesteld. Burgemeester Sander de Rouwe ziet een mooie ”Kamper coalitie” voor zich binnen de Provinciale Staten van Overijssel. Hieronder stellen we Alwin Pleijter en Martien van ‘t Hul voor en de nieuwe, maar landelijk reeds goed bekende, partij BoerBurgerBeweging (BBB) die zij representeren.

Elf Kamper kandidaten aan de verkiezingen van de Provinciale Staten van Overijssel staan in de top tien op de lijst van hun partij. In dit eerdere overzicht staan zij allen vermeld plus de Kamper politici, of anderszins betrokkenen, op een onverkiesbare plaats.
Het bestuursorgaan, gezeteld in het Provinciehuis te Zwolle, heeft 46 Statenleden en 47 zetels. Die zijn op dit moment verdeeld over veertien partijen. In 2023 doen aan de verkiezingen negentien partijen mee. Onder de nieuwe partijen bevindt zich ook de BoerBurgerBeweging (lijst 13, 23 kandidaten). Uit gemeente Kampen stellen Alwin Pleijter en Martien van ‘t Hul zich verkiesbaar. Zij gaan voor toekomstbestendig.

Bestuurservaring
De Kamper kandidaten van de BoerBurgerBeweging (BBB) voor de Provinciale Staten van Overijssel wonen niet ver van elkaar in het buitengebied van Zalk. Ze kwamen van elkaars bestaan op de hoogte toen ze zich ieder aanmeldde voor de BBB-kandidatenlijst.
Pleijter (49) heeft de boerderij van zijn ouders voortgezet en zijn moeder woont nog op het erf. Hij heeft een melkveehouderij en een paardenfokkerij. Wonende ten zuiden van de rijksweg N50 geeft hij toe dat hij meer op Wezep is gericht. Bij de hervormde gemeente aldaar is hij voorzitter van de diaconie.
Bestuurservaring heeft hij opgedaan bij de jongeren van Friesland Foods en het CDA in Zwolle en bij de plaatselijke Rabobank. Consequent noemt hij zichzelf geen boer maar (agrarisch) ondernemer: „Tegenwoordig is een boer een ondernemer met het woud aan regels en daarbij wordt het kleine ondernemers vaak te moeilijk gemaakt”, vertelt hij. Samen met de BBB en Van ’t Hul wil hij het platteland een stem geven.

Burgerleden
„Maar,” benadrukt Van ’t Hul, „niet alleen boeren zijn lid. Er zijn zelfs meer burgers lid, net als Caroline van der Plas, fractievoorzitster in de Tweede Kamer.” Van ’t Hul heeft samen met haar man een grote paardenfokkerij. Daarvoor kozen ze in 2005 toen ze door de beperkte bedrijfsomvang en de Haagse regeldruk met pijn afscheid namen van hun melkveehouderij. In tegenstelling tot Pleijter is zij bestuurlijk onervaren maar ”dat kan wel eens een voordeel zijn”, benadrukt ze.
Naast het fokken en verzorgen van paarden is ze werkzaam als senior adviseur op milieutechnisch gebied binnen de agrofoodsector. „De innovaties in de landbouw zijn van hoog niveau en dragen bij aan de verduurzaming van de sector,” vertelt ze. Net als Pleijter spreekt ze met passie en veel kennis over het boerenleven.

BBBuurten met kandidaten van BBB in ’An der Steege’ in Zalk (foto: Maarten van Gemert)

Bijpraten
Afgelopen vrijdag was iedereen in welkom MFD ’An der Steege’ in Zalk om te bbbuurten met de beoogde volksvertegenwoordigers. Van rechts naar links op bovenstaande foto meldden zich behalve Pleijter en Van ’t Hul ook Ilona Lagas uit Vinkenbuurt (kandidate Eerste Kamer), Nicole Koks uit Okkenbroek (lijsttrekster WDODelta) en Carla Evers uit Hezingen (lijsttrekster PS). Ook Hans Ringnalda (kandidaat WDODelta) stelde zich voor. Op de foto geheel bovenaan heeft hij een onderonsje met de PS-kandidaten op het Koeplein.
Boven alles willen ze terug naar de menselijke maat en Van ’t Hul noemt daarnaast rechtvaardigheid als een voor haar belangrijke motivatie om politiek actief te worden. Ruim anderhalf jaar al bereiden Pleijter en Van ’t Hul zich, samen met de anderen van de ’BBB-familie’, voor op de nieuwe uitdaging die ze wacht. Om te komen tot een toekomstgericht platteland. En toekomstbestendig.


Pleijter en Van ’t Hul aan het werk op hun agrarische ondernemingen (foto’s: Maarten van Gemert)

...