Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Stefan Verkerk.

Voorwaardelijke celstraf voor ontploffing in BMW

· leestijd 1 minuut 112

(door Michiel Satink)
ZWOLLE – Voor het met vuurwerk veroorzaken van een ontploffing in een geparkeerde BMW in Kampen is een 29-jarige man tot 3 maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld. Een medeverdachte is voor dit feit vrijgesproken.

Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle donderdag. In de vroege ochtend van 2 november 2020 wordt bij een parkeerplaats niet ver van het Ichthus College een deels uitgebrande BMW aangetroffen. De wagen is in brand gestoken met een cobra, een zwaar stuk illegaal vuurwerk, met spiritus en met een aanmaakblokje. In de wagen liggen ook nog twee niet ontplofte cobra’s. Een levensgevaarlijke situatie, zo oordeelt de politie op dat moment. Vier weken later rijdt de 29-jarige G. G. met een politieman naar de garagebox van de 27-jarige R. B. G. maakt zich zorgen om zijn maat en wil dat de politie het vuurwerk vindt dat in de garagebox ligt. Daaronder zitten ook Cobra’s, zoals die ook in de BMW zijn aangetroffen. In de auto vertelt hij uit het niets over de BMW. Wat de agent en ook G. nog niet weten, is dat er DNA van diezelfde G. is aangetroffen op de spiritusfles, op het aanmaakblokje en op de Cobra in de BMW. 

De situatie in de BMW was gevaarlijk ook omdat “er meerdere Cobra’s zijn neergelegd om de schade te vergroten. Een van de Cobra’s is door de brand ontstoken met als gevolg een krachtige explosie. Dit betreft een ernstige en gevaarlijke gebeurtenis”, aldus de rechters. Tegen G. was 3 maanden cel voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur geëist. 

R. B. zou nog geld tegoed hebben van de eigenaresse van de BMW. Ze zegt door hem bedreigd te zijn op de dag voor de brandstichting. “Iemand moet bloeden”, kreeg ze te horen. Maar voor de bedreiging is verder geen bewijs. Er is ook onvoldoende bewijs dat R. met de brandstichting in de auto te maken heeft. De vermoedens over zijn betrokkenheid zijn er wel, stellen de rechters, maar zonder bewijs wordt hij ook voor dat feit vrijgesproken. Anders ligt dat voor de vuurwerk die in de garagebox is gevonden. Hij kreeg hiervoor een taakstraf van 100 uur opgelegd. Tegen hem was een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden en 240 uur taakstraf geëist.