Schoorsteen brand in Kampen.
Schoorsteen brand in Kampen. Foto: Mitchell Boswijk.

Brandweer rukt uit voor schoorsteenbrand

· leestijd 1 minuut 112

De brandweer moest aan het einde van de donderdagmiddag uitrukken voor een melding van een brandgerucht aan de Lorentzstraat in Kampen.

Ter plaatse bleek het te gaan om een schoorsteenbrand. De brandweer heeft een aantal smeulende stukken hout naar buiten gebracht en afgeblust. Hierna is het schoorsteenkanaal geveegd en gecontroleerd.

Niemand raakte gewond.

Schoorsteenbranden komen in deze periode van het jaar regelmatig voor. Over schoorsteenbranden zegt de brandweer het volgende: Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij circa 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.

Genieten van je kachel of haard en tegelijkertijd het risico op brand verkleinen, kan volgens de brandweer door te stoken volgens de omgekeerde methode. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen.

Ga als volgt te werk:

Open de luchttoevoer van je kachel.Leg in de lengterichting grote blokken houtDwars erbovenop leg je blokken van dezelfde grootteHier bovenop leg je in de lengterichting blokken van ongeveer drie centimeter dikDwars bovenop de vorige laag leg je weer blokken van ongeveer drie centimeter dikVervolgens plaats je in de lengterichting blokken van twee centimeter dikPlaats aanmaakblokjes tussen de laatste twee lagenDek de stapel af met wat sprokkelhoutNu kun je de aanmaakblokjes aansteken

Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kan de luchttoevoer dicht.

Nick de Vries