Sloop-kotter vliegt in brand bij Hoeben Metaal (video)

112

KAMPEN - De brandweer is vrijdagmorgen uitgerukt voor een brand op een kotter die klaar lag om gesloopt te worden bij Hoeben Metaal.

Rond tien uur is vanuit Nieuwegein een coldcutter onderweg gegaan naar Kampen. Dat is specialistisch blusgereedschap dat onder hoge druk door materialen heen kan spuiten. Hiermee probeert de brandweer van buitenaf bij de brandhaard te komen. Verder wordt vanuit een hoogwerker geblust.

Hoeben is gespecialiseerd in het recyclen van ‘drijvend materieel’. De laatste tijd komen bij Hoeben vaker kotters aan die uit de vaart gehaald worden. Veel kotters zijn verouderd en meer en meer vissers hebben niet de financiële middelen voor onderhoud en herstel.

Voor veel schepen die op Texel visten is de Brexit een oorzaak van de problemen. Veel vissers visten op de Britse kuststrook, maar dat mag nu niet meer. Bovendien was het verbod op pulsvissen een klap voor veel vissers die hier fors in geïnvesteerd hadden.

Dat gecombineerd met hoge brandstofprijzen zorgt er voor dat veel vissers de saneringsregeling van de overheid aangrijpen om te stoppen.

Een deel van de kotters komt bij Hoeben Metaal terecht, ook enkele van de Texelse kotters gaan hier naartoe om gesloopt te worden.