Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Werknemers broodjeszaak Kampen krijgen niets van voormalige uitbater

· leestijd 1 minuut 112

KAMPEN (JPZ) – Twee voormalige Chinese werknemers van broodjeszaak Bokadillos in de Oudestraat in Kampen eisten duizenden euro’s achterstallig loon van de voormalige exploitant. De rechter wijst hun eis echter af. De zaak is juist door een van hen voortgezet, blijkt uit een pachtovereenkomst.

Bokadillos werd volgens de twee eisers door hen in de benen gehouden. De kok maakte werkweken van 84 uur maar kreeg aanzienlijk minder uren uitbetaald. Afspraak was dat zodra de zaak goed zou draaien, hij meer uitbetaald zou krijgen. Op 27 december 2023 staan de kok en zijn vrouw, ook in de zaak werkzaam, plots voor een dichte deur. De broodjeszaak is gesloten. Zij sleepten vervolgens hun voormalige vriendin en de voormalige exploitant van Bokadillos voor de rechter.

De vrouw uit Epe had een heel ander verhaal. Vanaf 1 juli 2023 was de broodjeszaak door de vrouw van de kok overgenomen. Als bewijsstuk toonde haar advocaat een getekende pachtovereenkomst. Ook betaalde vanaf die datum de vrouw het salaris van de haar man die als kok bleef werken. ‘’Gezien het hiervoor genoemde is het onmogelijk vol te houden dat beide personen er van uit gingen dat zij nog gewoon in loondienst waren. Dat de exploitatie mogelijk tegen viel is geen reden om de werkelijkheid op een dergelijke wijze te verdraaien’’, schreef de advocaat vervolgens aan de eisers.

Afgewezen

De rechter sprak zich eerst uit over de vraag of de vrouw en de kok nog recht hebben op achterstallig loon tot 1 juli 2023. De kok zegt nog ruim 49.000 euro aan loon tegoed te hebben, zijn vrouw ruim 39.000 euro. De rechter ziet onvoldoende aanknopingspunten waaruit blijkt dat het duo nog recht heeft op geld. Tot 1 juli hebben ze loon ontvangen, maar dat ze allebei veel meer uren hebben gewerkt, daarvan ontbreekt het bewijs. Hij wijst de vordering af.

Dan de vraag of de vrouw en de kok de onderneming van de voormalige uitbater uit Epe hebben overgenomen. Dat dit zo is, blijkt uit de pachtovereenkomst. De vrouw van de kok zei echter dat ze blind tekende, zonder dat ze de Nederlandse taal voldoende machtig is. Met andere woorden: ze wist niet wat ze getekend had. De voormalig uitbater uit Epe zei dat ze de overeenkomst in het Chinees had vertaald, de taal die alle drie machtig zijn. Ook zijn partijen allemaal naar de Kamer van Koophandel gegaan waar de boel ondertekend is. De rechter meent dat de eisers dit gedetailleerde relaas onvoldoende tegenspreken.

De rechter wijst alle eisen van de voormalige werknemers van Bokadillos af.