Afbeelding

Jan Vayne en jong talent bij jubileumconcert in Bovenkerk

· leestijd 1 minuut Cultuur

Jan Vayne en jong talent bij jubileumconcert in Bovenkerk

KAMPEN - Op donderdag 24 oktober wordt er een jubileumconcert gehouden worden in de Bovenkerk van Kampen. Groninger Evert Spriensma viert zijn 25-jarig jubileum als organist. Hij heeft een veelzijdige muzikale avond georganiseerd om dit jubileum te vieren.

Evert Spriensma

Jubilaris Evert Spriensma, afkomstig uit het Groningse Kantens, is 25 jaar kerkorganist. Hij ziet zichzelf niet als musicus, eerder als ‘muziekman’ die graag met zijn hart de zingende menigte begeleidt. Hij moet het daarbij vooral hebben van zijn muzikale gehoor. Een oogaandoening beperkt zijn zicht meer en meer. Zijn loonbedrijf heeft Spriensma daarom al van de hand moeten doen. Muziek maken kan hij echter nog steeds en daarom viert hij met grote dankbaarheid zijn jubileum in de Kamper Bovenkerk, waarvan orgel en akoestiek hem buitengewoon inspireren.

Jan Vayne

Evert zelf zal op zijn jubileumavond de samenzang begeleiden. Daarnaast heeft hij het Christelijk Mannenkoor Stadskanaal en interkerkelijk gospelkoor ‘El Jakim’ uit Zuidwolde, beide o.l.v. dirigent Harold Kooij, gevraagd aan deze avond mee te werken. Ook vond Spriensma de bekende pianist Jan Vayne bereid om een aandeel te leveren aan zijn jubileumavond. Vayne begeleidt de koren op de vleugel en verzorgt een solo-optreden.

Jong talent

Het was de wens van Spriensma om ook jonge mensen een plaats te geven in het programma van zijn jubileumconcert. Zo vroeg hij de 16-jarige Luuk Schuurman, organist in de Hervormde Kerk van Rouveen, om de koorbegeleiding voor zijn rekening te nemen. Luuk nam afgelopen jaar zijn eerste solo-cd op in de Bovenkerk. Aan Hermen van Arnhem(16) vroeg Spriensma om een orgelsolo met een stukje ‘Hollandse koraalkunst’ te verzorgen. Zijn jongere broer Roderick (13) zou hij graag samen met Jan Vayne achter de vleugel zien. De jongelui gingen graag op Spriensma’s verzoek in en zijn dus van de partij.

Schermen
Voor het publiek gaan de deuren van de Bovenkerk om 19.00 uur open. Vanaf 19.30 uur zal er samenzang zijn. De avond zelf begint om 19.45 uur. Er zijn in de kerk schermen aanwezig, zodat iedereen in de kerk de koren kan zien.
De toegangsprijs is €15,- p.p. Kinderen tot en met 14 jaar mogen gratis naar binnen. Tijdens de pauze is er koffie en thee te koop. Parkeertip: Burg. Berghuisplein (loopafstand 5 min.)