Afbeelding

Plannen vaarverbinding Reevediep en dorp Reeve opnieuw onder vuur

· leestijd 2 minuten Algemeen

DEN HAAG – Het nieuwe dorp Reeve is overbodig, de bescherming van de roerdomp heeft gefaald en de provincie Overijssel zou een heel nieuw onderzoek moeten doen naar stikstof. Dat zijn kort gezegd de bewaren waarover de Raad van State mag gaan oordelen. De Raad hield woensdag een urenlange zitting over de kritiek die is geleverd door de Werkgroep Zwartendijk en Natuurvereniging IJsseldelta.

Het ging om een tweede zitting over het bestemmingsplan voor het dorp en de natuurvergunning voor de aanleg van het laatste stukje vaarverbinding bij het Drontermeer. De Raad behandelde eind 2018 de bezwaren al, maar hield de uitspraak aan vanwege een advies van het Europese Hof van Justitie over de uitleg van stikstofregels. Dat advies weegt voor de Raad zo zwaar dat vandaag een tweede zitting werd georganiseerd.

“De beschermingsmaatregel voor de roerdomp moet juridisch worden beoordeeld”, verklaarde staatsraad Rosa Uylenburg. “Daarom is deze zaak aangehouden.” Ze wees op de eis van het Hof en de Raad van State dat het effect van beschermende natuurmaatregelen vooraf zeker moet zijn. En daar kan sterk aan worden getwijfeld bij de bescherming van de roerdomp. Het effect van aangelegde rieteilanden om de roerdomp af te schermen van de vaarweg was niet zeker. Dat bleek later toen een deel van het riet onvoldoende tot groei kwam. Er moest een rietscherm worden geplaatst om het zicht van de roerdomp op de vaarweg te ontnemen.

Daar had de advocaat van de provincie weinig tegen in te brengen. Juridisch gezien is de maatregel dus niet geslaagd. Maar de staatsraad opperde wel dat dit gebrek door de vingers kan worden gezien als de rieteilanden inmiddels wel volledige bescherming van de roerdomp geven. Dat is volgens de advocaat het geval. “Het scherm kan nu al weg”, verklaarde hij. Maar de Raad moet dit toch nog zelf beoordelen.

Vervolgens legde de Raad het volgende pijnpunt op tafel: stikstof. De aanleg en bewoning van het dorp Reeve en de vaarbewegingen op het Reevediep en bij het dorp veroorzaken stikstof. Die is nadelig voor het nabijgelegen Natura 2000 gebied Rijntakken op zeven kilometer afstand.

Volgens de provincie is er niets aan de hand. Voor een groot deel van het Reevegebied is al een onherroepelijke natuurvergunning verleend. Die bleef namelijk overeind na een eerdere uitspraak van de Raad over het Reevediep. Alleen voor een klein stukje bij de aansluiting met het Drontermeer ging een streep door de natuurvergunning. Volgens nieuw onderzoek zou blijken dat de activiteiten in die buurt nauwelijks stikstof produceren. De Raad kan dus ook dit laatste deel van de vergunning nu goedkeuren, vindt de advocaat van de provincie.

Het is de vraag of de Raad dit ook vindt. De Werkgroep en de Natuurvereniging vinden in elk geval dat het natuuronderzoek voor het hele Reeve-gebied opnieuw moet, omdat er toch intussen flinke veranderingen in de plannen zijn geweest. Zo is nu pas duidelijk hoeveel vaarverkeer er echt gebruik maakt van het Reevediep.

Maar het kan ook zijn dat de Raad het hele stikstofprobleem afserveert. De provincie pleitte voor het opzij leggen van de stikstofbezwaren, omdat die pas op het allerlaatste moment zijn aangevoerd. Te laat, vindt de provincie.

En dan het nieuwe bestemmingsplan voor het dorp. Aanvankelijk gepland: 1300 woningen. In het nieuwe plan: 600. Maar de woordvoerder van de gemeente liet al doorschemeren dat veel meer woningen gewenst zijn. Maar dat zal dan in een ander bestemmingsplan geregeld moeten worden. Dan moet ook blijken of de natuur in de omgeving niet verder wordt aangetast.

“De natuur dreigt het kind van de rekening te worden”, verklaarde Bart Zeven van de Werkgroep Zwartendijk. Hij was woest over het doorzetten van de bouw van het dorp, terwijl op andere plekken binnen de gemeente genoeg ruimte is voor nieuwe woningen. Kortom, de behoefte aan het nieuwe dorp is allerminst aangetoond.

De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.