Afbeelding
Foto: Tennekes.

Gemeenteraad stelt begroting met forse bezuinigingen vast

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Na de algemene beschouwingen van dinsdag heeft de gemeenteraad op donderdag de meerjarenbegroting 2020-2023 en de Programmabegroting 2020 vastgesteld. Daarin is een pakket van bijna 8 miljoen euro aan bezuinigingen verwerkt.

De meest in het oog springende maatregelen zijn de verhoging van de OZB voor inwoners en bedrijven, bezuinigingen op het sociaal domein, een taakstelling voor de vijf grote culturele instellingen in Kampen (Stadsgehoorzaal, Quintus, de bibliotheek, het Stedelijk Museum Kampen en het Stadsarchief) en een taakstelling voor de gemeentelijke organisatie. Daarentegen zijn enkele andere bezuinigingsvoorstellen door de gemeenteraad teruggedraaid.

Moties en amendementen
Verschillende partijen dienden moties en amendementen in om onderdelen van de voorgestelde bezuinigingen terug te draaien. Zo is de voorgestelde verhoging van de tarieven voor de sportaccommodaties ongedaan gemaakt. Ook heeft de gemeenteraad aan het college gevraag het afbouwen van subsidies voor de amateurkunst vanaf 2021 te heroverwegen.

Er was veel discussie over de verhoging van de OZB. De raadsfracties van VVD en SGP dienden afzonderlijk een alternatieve begroting in, waarmee lastenverzwaring voor inwoners en bedrijven zou kunnen worden voorkomen in ruil voor andere bezuinigingen. Tijdens de algemene beschouwingen bleek dat beide alternatieven niet konden rekenen op steun van andere fracties.

De OZB verhoging was de afgelopen weken een stevig punt van discussie, omdat diverse Kamper bedrijven hebben aangegeven dat zij de steun aan verenigingen en evenementen zouden stopzetten als de OZB werd verhoogd. Dit onder het motto: ‘je kunt het geld maar één keer uitgeven’. Organisatoren van evenementen als Kerst in Oud Kampen en Full Color hadden al aangegeven dat de edities voor 2020 behoorlijk in gevaar zouden komen als de OZB werd verhoogd en de ondernemers hun dreigementen dus uit zouden voeren.

Huishoudboekje
Wethouder Financiën Irma van der Sloot: “Ik ben blij dat we nu een duurzaam sluitende en robuuste begroting hebben vastgesteld. De komende jaren kunnen we tegen een stootje. Het viel me op dat er in het debat vaak een vergelijking werd gemaakt met het huishoudboekje thuis. Maar dat is toch echt een ander verhaal. Als gemeente hebben we ook te maken met wettelijke taken die we nu eenmaal moeten uitvoeren en autonome ontwikkelingen waar we als gemeente niets aan kunnen doen maar wel mee moeten rekenen. Daarnaast zijn de inkomsten vanuit het gemeentefonds onzeker, dat verschilt aanzienlijk per jaar. Dat maakt begroten en bezuinigen wel wat ingewikkelder dan thuis. Met deze begroting hebben we overal rekening mee gehouden en zijn we klaar voor de toekomst.”

Begroting in één oogopslag
Binnenkort publiceert de gemeente de zogeheten ‘begroting in één oogopslag’ in huis-aan-huiskrant De Brug en op de website van de gemeente Kampen. Daarin worden begrote inkomsten en uitgaven, evenals de bezuinigingsmaatregelen, uitvoerig toegelicht.