Afbeelding
Kustwacht Nederland

Zoekactie naar Urker viskotter

Algemeen

URK - Op het Kustwachtcentrum in Den Helder kwam vanmorgen omstreeks 05.46 uur een noodmelding binnen van een noodbaken van viskotter UK165 ‘Lummetje’ uit Urk. Dit signaal wordt onder andere geactiveerd als het baken in aanraking komt met water, als een schip bijvoorbeeld zinkt.

Direct werd een poging gewaagd om contact op te nemen met de viskotter wat niet lukte. Het schip bevond zich ongeveer 4,3 mijl (ongeveer 7 kilometer) ten westen van Texel.

Daarop volgend is de SAR-helikopter gealarmeerd en meerdere KNRM-reddingboten. Ook de ETV Guardian is richting de positie gestuurd. De SAR-helikopter zag in de buurt van de locatie een vlot drijven, zonder personen aan boord.

Het weer op de locatie is slecht. Windkracht 5-6 Beaufort. Golfhoogtes van 1,5 tot 2 meter. Aan boord bevonden zich twee mannen uit Urk in de leeftijd van 27 en 41 jaar. Zr.Ms. Makkum van de Koninklijke Marine bevindt zich ook in de buurt. Deze mijnenjager heeft sonarapparatuur en duikers aan boord. Met de sonar kunnen ze de bodem afspeuren.

UPDATE 09:25 uur

Mijnenjager Zr.Ms. Makkum heeft met haar sonar op de positie gezocht en de viskotter hoogstwaarschijnlijk gelokaliseerd. Door het slechte weer kunnen ze niet met duikers zoeken. Andere eenheden zoeken nog in het gebied naar de opvarenden.

UPDATE 10:57 uur

Vele collega vissers helpen mee met zoeken naar de twee vermiste opvarenden van de gezonken kotter.

UPDATE 12:03 uur

Momenteel wordt er op het water, vanuit de lucht en op het land gezocht.

(Bron: Kustwacht Nederland)