Afbeelding
Tennekes.

Column economiewethouder: Kampen doet het goed

· leestijd 1 minuut Algemeen

Wethouder Geert Meijering van Economische Zaken schrijft voor de pagina Ondernemen in Kampen maandelijks over zaken die interessant kunnen zijn voor ondernemers in de regio.

Vorige week berichtten verschillende lokale media dat Kampen het economisch gezien goed doet. Zowel het aantal bedrijfsvestigingen, als het aantal banen én de toegevoegde waarde van bedrijven nam toe. Dat is natuurlijk iets om trots op te zijn, maar tegelijkertijd is er volop werk aan de winkel.

Periodiek laat de gemeente Kampen de economische situatie in beeld brengen door een onafhankelijk onderzoeksbureau, I&O Research. De resultaten zijn input voor allerlei economische beleidsnota’s en in die zin zeer nuttig voor onze besluitvorming.

Conclusies

I&O heeft voor ons de economische stand van zaken in 2018 onderzocht. De belangrijkste conclusies zijn:

In 2018 kende Kampen ruim 4500 bedrijven, waarvan bijna 2800 zzp’ers;

In vergelijking met de rest van Nederland heeft Kampen veel bedrijven in de landbouw, bouwsector en de groot- en detailhandel;

In 2018 waren in Kampen ruim 22.500 banen, waarvan de meesten te vinden waren in de sectoren groot- en detailhandel, zorg & welzijn en de industrie.

De toegevoegde waarde (verschil tussen de omzet en het aan-/inkoopbedrag) van bedrijven is 15% toegenomen.

De werkgelegenheid steeg 4,5%. Dit is hoger dan in de Regio Zwolle (1,8%), Overijssel (2,4%) en de rest van Nederland (2,2%).

3,4% van de Kampenaren was werkloos in 2018, ten opzichte van een landelijk gemiddelde van 3,8%.

De Kampenaar verdiende gemiddeld minder (€28.200) dan in de rest van Nederland (€30.600).

Verklaringen

Uiteraard ben ik heel blij met deze ontwikkelingen, waarbij ik mij realiseer dat Kampen natuurlijk profiteert van de algehele positieve trend in de economie. En hoewel Kampen dus op een aantal punten beter scoort dan het gemiddelde van de Regio Zwolle, maak ik mij geen illusies: zonder die samenwerking hadden wij deze mooie cijfers niet behaald. Toch geeft I&O Research een aantal interessante onderliggende verklaringen voor de positieve ontwikkelingen in onze gemeente, zoals onze strategische ligging tussen de Randstad, Noordoost-Nederland en Duitsland, een goed bereikbaarheid over de weg, het spoor en diep water, een goede arbeidsmoraal en een aansprekende historische binnenstad met een goed aanbod van aansprekende (culturele) evenementen.

Uitdagingen

Natuurlijk moeten we niet stil blijven zitten. I&O Research waarschuwt Kampen namelijk ook voor een aantal zorgelijke ontwikkelingen in de stad. Een deel hiervan is bekend - zoals leegstand in de binnenstad, een aantal verouderde bedrijventerreinen en een onder druk staande landbouwsector - en staat al op de economische agenda. Andere inzichten zijn voor sommigen misschien relatief nieuw en verdienen in de toekomst onze aandacht: zo zijn moderne industrietakken in Kampen slecht vertegenwoordigd en blijft de arbeidsdeelname van vrouwen achter.

In het nieuwe jaar spreekt de gemeenteraad over deze onderzoeksresultaten. Dat is belangrijk. Want dat de Kamper economie het goed doet is mooi, maar dat moeten we in de toekomst natuurlijk wel zo houden. Mocht u daarover ideeën hebben dan hoor ik dat graag.

Geert Meijering

Wethouder Economische Zaken (CDA) g.meijering@kampen.nl