Afbeelding

Ook Kamper ABN pinautomaat gesloten uit angst voor plofkraken

Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - De pinautomaat van de ABN Amro aan de Voorstraat/Oudestraat is tijdelijk gesloten vanwege een grote golf aan gewelddadige plofkraken in het land. Geert van der Varst persvoorlichter van ABN laat weten dat de veiligheid van omwonenden voorop staat en dat daarom ruim 470 automaten in heel het land gesloten zijn.

“De automaten van dit type waren structureel doelwit bij plofkraken door criminele bendes”, laat Van der Varst weten. “Het escalerende geweld bij criminaliteit baart grote zorgen. In de hele samenleving zijn daarvan de gevolgen zichtbaar. Bewoners en ondernemers moeten zich veilig kunnen voelen. Daarom heeft de bank deze tijdelijke noodmaatregel moeten nemen.”

Van der Varst zegt dat hij zich bewust is van de afspraken die gemaakt zijn over de beschikbaarheid van contact geld in de samenleving tussen banken, Geldmaat en andere organisaties. De bank gaat daarom in samenwerking met andere banken en Geldmaat op zoek naar geschikte alternatieven. Hierbij kan gedacht worden aan een ander type geldautomaat, een andere locatie of als er voldoende alternatieven in de buurt zijn een permanente verwijdering.

Wat dat betekent voor de Kamper situatie kan hij niet zeggen. “Dat is maatwerk. Op de ene plek zal er sneller een alternatief zijn dan op de andere plek helaas.”