Afbeelding
Facebookpagina Kringloop Kampen

Dr. Schaepmanschool in actie tegen plastic

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Sinds haar start in 1982 geeft Kringloopwinkel Kampen voorlichting over het hergebruik van materialen, tegengaan van verspilling en zorg voor onze leefomgeving. De afgelopen week werd dat gedaan aan groep 7 en 8 van de Dr. Schaepmanschool.

De kinderen en de leerkrachten daar zijn bezig het afval op de school zo goed mogelijk te scheiden. Binnenkort organiseren ze een kerstmarkt. De opbrengst zal geheel ten goede komen aan de Plastic Soup Foundation, die strijdt tegen het plastic in onze wateren, zeeën en oceanen.

Harry Stalknecht van de Kringloopwinkel vertelt: "In de beginjaren trok onze collega Liesbeth vaak met een koffertje vol materialen de basisscholen langs. Eind jaren tachtig haalden wij de ‘Gifexpres’ naar de Kampen, een evenement waarmee aandacht werd gevraagd voor de risico’s van klein chemisch afval voor het milieu. Ik weet nog dat ik daar samen met mijn neef Eelco op piano een dramatische protestsong tegen de teloorgang van de natuur ten beste heb gegeven. Je moet er wat voor over hebben. Dat weet ook Liesbeth, die voor de gifexpres in een warm kikkerpak twee dagen lang over de Oudestraat heeft gebanjerd. Druk waren we ook met het huis-aan-huis uitzetten van de KCA (klein chemisch afval) box in de gemeente Kampen. Zelfs in Genemuiden brachten we die kratjes rond. Koud, maar wel leuk om te doen, je had zo een heel direct contact. Het KCA werd vervolgens op vaste tijden opgehaald door een rondrijdende wagen van de gemeente, waarvan de komst steevast met een bombastisch lied schallend uit een luidspreker werd aangekondigd. Dat gebeurt nu niet meer zo. Wie KCA heeft kan het nu naar de milieustraat brengen die we aan de Haatlandhaven samen met Recycling Kampen runnen.