Tammo Katuin & Robert de Reu herstellen oude bongerd van Aaldrink
Tammo Katuin & Robert de Reu herstellen oude bongerd van Aaldrink

Brunneper Voedselpark krijgt subsidie voor in ere herstelde oude boomgaard

· leestijd 2 minuten Algemeen


(door Maarten van Gemert)
BRUNNEPE – De oude boomgaard van Aalderink is in ere hersteld. De bongerd tussen de Beltweg en De Riette is opnieuw aangeplant. Het terrein maakt heden deel uit van voedselpark ’De Groene Brunneper’. Samen met de Noordelijke Pomologische Vereniging (NPV) zijn er oude fruitboomrassen aangeplant. De provincie heeft subsidie toegekend aan het project waaronder ook een nieuwe natuurspeelplaats valt.

De vergroening die in Brunnepe door een burgerinitiatief werd ingezet, resulteerde in november vorig jaar tot een feestelijke opening van speel- en voedselpark ’De Groene Brunneper’ aan de kop van de Steenovensedijk. Op een groot deel van de lap grond, die er verloren bij lag, was vroeger de boomgaard van Aalderink te vinden.

Bestand tegen klimaatverandering
Naast de fruitbomen, die behouden zijn, heeft parkbeheerder Robert de Reu nieuwe fruitbomen geplant – van oude rassen waarmee de NPV één van haar doelen kon verwezenlijken.
”De oude rassen zijn belangrijk,” licht De Reu toe, ”vooral in deze tijd dat het klimaat sterk verandert.” Er zijn elf oude fruitboomrassen geplant, waarvan te verwachten is dat ze er, normaal gesproken, over honderd jaar nog staan en vrucht werpen. Sommige aangeplante fruitboomrassen gaan tot vierduizend jaar terug. Die hebben meer klimaatwisselingen meegemaakt èn overleefd.
”De bekende fruitsoorten uit de supermarkt zijn ziektegevoelig en niet bestendig tegen klimaatverandering,” aldus de initiator en beheerder van het Brunneper Voedselpark. ”De reguliere appels,” vervolgt hij, “behoren tot de meest en zwaarst bespoten fruitgewassen van Nederland en dat maakt het fruit niet bepaald gezonder.”


Rechts het voor de NPV uniek aangeplante Martin Sec. (foto: Maarten van Gemert)

Belter Bongerd
De nieuwe oude boomgaard is vanaf het voorjaar toegankelijk. De oogst van de nieuwe aanplant laat nog een paar jaar op zich wachten. De bestaande fruitbomen leveren naar verwachting in het najaar nog genoeg te plukken appels en peren.
In april was de NPV te gast bij ERF1 en gaf daar een lezing over oude fruitrassen. Dat pikte De Reu op en zo kwam de samenwerking met Tammo Katuin, voorzitter van de NPV, tot stand. Katuin blijft op zoek naar oude perenbomen op Kampereiland om die van een eventuele ondergang te redden.
In de Belter Bongerd, onderdeel van een groter gebied dat de Brunneper Bongerd wordt genoemd, is zelfs een ras geplant dat de NPV elders nog niet heeft staan. Van die ”lekker geurende” stoofpeer zijn stekjes geknipt die de NPV gaat enten. Zo inspireren en bevruchten de verengingen elkaar wederzijds.

Provinciale subsidie
Voor twee van haar activiteiten heeft Provincie Overijssel het Voedselpark subsidie toegekend. De aanplant van de oude bongerd en de aanleg van een natuurspeelplaats "leveren een positieve bijdrage voor kinderen aan hun relatie met natuur en de betekenis daarvan".
Naast de Belter Bongerd bouwen de vrijwilligers de belendende speeltuin om tot een natuurspeelplaats. Voor beide initiatieven heeft de provincie samen €15.000 toegekend. Dit zal geïnvesteerd worden in de Belter Bongerd.
De ombouw van de speeltuin is in gang gezet maar er wordt nog gewacht op gemeentelijke subsidie. Voor geheel Kampen ontwikkelt de gemeente momenteel nieuw (subsidie)beleid. Mogelijk wordt De Groene Brunneper als koploper een pilotproject.


Aanplant oude fruitboomrassen in ’De Groene Brunneper’ (foto: Robert de Reu)