Afbeelding

Politiek blikt terug op 2019

· leestijd 12 minuten Algemeen

De Brug heeft de politieke partijen gevraagd om in een paar woorden terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat zijn wat hen betreft de hoogte- en wat de dieptepunten?

ChristenUnie: Terugblik op een waardevol 2019

De ChristenUnie heeft in het afgelopen jaar het onderwerp ‘woonwijken 2030’ geagendeerd. We hebben met de raad nagedacht over de vraag of huizen bouwen meer is dan alleen stenen stapelen. Juist rond de huidige problemen op de woningmarkt m.b.t. betaalbare woningen, willen we met elkaar nadenken waar en wat voor soort woonwijken we in de toekomst willen bouwen, en welke voorzieningen daarbij horen.

In het afgelopen jaar heeft een meerderheid van de raad beslist dat de supermarken op zondag open mogen. De ChristenUnie vindt dit besluit jammer. Wij gunnen iedereen een collectief rustmoment waarop mensen kunnen uitrusten, recreëren, en ongestoord naar de kerk kunnen gaan.
Gelukkig heeft de raad in november een structureel sluitende begroting kunnen vaststellen. Nadat het college in mei met informatie kwam over de grote tekorten binnen het Sociaal Domein, moesten belangrijke keuzes worden gemaakt om de begroting structureel sluitend te krijgen. Als fractie van de ChristenUnie hebben we ons daarbij ingezet om de subsidies op verenigingen te behouden. Deze verenigingen zijn voor vele kampenaren wekelijks een moment om elkaar te ontmoeten, en daarmee een belangrijke schakel tegen eenzaamheid. De meerderheid van de gemeenteraad steunde ons voorstel, daar zijn we heel blij mee.

In het najaar heeft de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld over de mogelijkheid van een begraaf- en/of herdenkingsplek voor te vroeg geboren kinderen. Een tastbare plek voor ouders om hun kinderen te kunnen herdenken. Het grenzeloos gebruik van lachgas vormt een steeds groter wordend probleem in het uitgaansleven, ook in Kampen. Om die reden hebben we dit onderwerp op de agenda van de raad laten plaatsen.

We voerden campagne voor de Europese, provinciale en waterschapsverkiezingen. We zijn een stap verder met de voorbereidingen van de realisatie van een hospice in Kampen. We stelden vragen over de uitbreiding van Geitenbedrijven, over kindermishandeling en huiselijk geweld, de stikstofprobelmatiek en bruggen in de Koekoek.
De ChristenUnie diende moties (mede) in over een gebiedsvisie Ganzendiep, dorpsrand IJsselmuiden, Groene Hart, Brunneper Bongerd, zwemles, laagvliegroutes vliegveld Lelystad, behandeling bouwaanvragen, sportstimulering, parkeervergunningen, kosten evenementen en kleine culturele verenigingen.

De ChristenUnie wenst eenieder een gezegende kerst en een voorspoedig 2020. We hopen dat er weer veel mag lukken waarvoor u zich inzet.


D66: Vrijzinniger maar wel aan de bedelstaf

Kampen is in 2019 een stukje vrijzinniger geworden, maar is financieel volledig aan de grond gelopen. Dat is het politieke jaar in een notendop. Vlak voor de zomer nam de gemeenteraad dan eindelijk het besluit voor een beperkte verruiming van de zondagsopening. Voortaan mogen supermarkten op zondagmiddag open.

D66 zette dit in het najaar van 2017 op de agenda met een initiatiefvoorstel. Het duurde echter nog tot 2019 tot onze gemeenteraad dan eindelijk besloot om Kampenaren lekker zelf uit te laten maken of ze op zondag boodschappen doen.

Onze inwoners zijn veel vrijzinniger dan
de confessionele partijen ons willen doen geloven.

Het laat zien dat D66 de stem van vrijzinnigheid is in de gemeenteraad. En als je dan ziet hoe populair die zondagsopening nu is, voelt het onwerkelijk dat we zo lang hebben gedaan over dit besluit. Onze inwoners zijn veel vrijzinniger dan wat de confessionele partijen ons willen doen geloven. Wat D66 betreft is dit een begin en krijgen ook andere winkelondernemers de vrijheid op zondag open te gaan.

Maar naast dat succes, staat 2019 vooral in het teken van het grootste financiële debacle uit de geschiedenis van Kampen. Want begin dit jaar bleek het college van Christenunie, GBK, CDA en Groenlinks plotseling miljoenen te veel uit te hebben gegeven aan de zorg. De oorzaak voor dit debacle bleek niet alleen te liggen bij de bezuinigingen van het rijk, maar vooral bij de gemeente zelf. Want al jaren heeft Kampen geen grip op de zorguitgaven. Terwijl overal de werkloosheid daalt, steeg in Kampen het aantal mensen met een uitkering. En hoewel men was gewaarschuwd voor de komst van dubieuze overlastveroorzakende zorgaanbieders, wachtte Kampen af. Met alle financiële gevolgen van dien: forse bezuinigingen en lastenverzwaring voor ondernemers en inwoners. Wat D66 betreft moet de gemeente nu alles op alles zetten om in 2020 de zorguitgaven onder controle te brengen. We gaan offers vragen van inwoners, dan moet het echt zo zijn dat het lek gedicht is.

GBK: Omkijken en vooruitzien
Het onvermeld laten van de toenemende financiële tekorten in het afgelopen jaar zou getuigen van een ongepaste politieke houding. De operatie die nodig was om deze financiële tekorten het hoofd te bieden, was erg ingrijpend voor de Kamper samenleving. Ondanks de boosheid en pijn die we als GBK voelden, werden we gedwongen te beseffen dat de democratische besluitvorming niet voor 100% met onze voorgestelde invulling overeenkomt.
Bij GBK staat het belang van de inwoners voorop. Daarom lag de nadruk op het verzachten van de echte pijn. Gelukkig zijn meer partijen er met GBK van overtuigd, dat in financieel betere tijden allereerst de veroorzaakte pijn zal moeten worden weggenomen.

Kijkend naar dit moment
zijn er toch enkele serieuze bedreigingen.

Terugblikkend zien we met succes actief te zijn geweest op sterk uiteenlopende terreinen. Omdat GBK niet is gebonden aan landelijke ideologieën of partijrichtlijnen, kon snel worden geschakeld tussen bijvoorbeeld het gezond houden van kunstgrasvelden, het lokaal houden van preventief borstonderzoek en het professioneel maken van oudejaarsschutters.
Kijkend naar dit moment zijn er toch enkele serieuze bedreigingen. Behalve de overal uit de hand lopende kosten van de jeugdzorg noemen we de problematiek rondom de asielzoekers die geregistreerd inwoner van Kampen worden. Asielzoekers mogen niet deelnemen aan de arbeidsmarkt. Als ze statushouder worden, hebben ze niet direct een baan en komen ze in aanmerking voor sociale bijstand, die door de gemeente wordt beheerd en uitgekeerd.
Het gemeentelijke streven naar een kleiner wordende pool van mensen met een bijstandsuitkering wordt nu juist omgezet in een groei vanwege de genoemde instroom. Omdat de rijksbijdrage voor sociale bijstand niet gelijk loopt met de werkelijke uitgaven, ontstaat ook hier een nieuw gat in de begroting. Zowel voor de bijstand als bij de jeugdzorg mogen we het niet laten komen tot 'dweilen met de kraan open'. Dat is de grootste uitdaging voor GBK in 2020 en daarna.

Wij wensen u alle geluk en bovenal, gezondheid toe voor 2020!

GroenLinks: Bezuinigingen
Wie ‘Kampen in 2019’ zegt, zegt ‘bezuinigingen’. Voor veel goede plannen is er op dit moment geen geld. Dat is deels een gevolg van oplopende kosten voor het sociaal domein (met name voor Jeugdzorg en WMO) waar geen extra inkomsten vanuit Den Haag tegenover staan. Kampen legt er dus elke maand geld bij. Dat is niet de enige oorzaak. In het verleden heeft Kampen op te grote voet geleefd. Er werd veel meer uitgegeven dan verantwoord was. Daardoor daalde de reserve van Kampen tot een minimum; we hebben geen vet meer op de botten.
Dit tekort is hét dieptepunt van 2019. Wij zijn blij dat de hele raad de schouders eronder heeft gezet om zorgvuldige keuzes te maken. Pure winst is dat we niet bezuinigen op goede zorg, hulp tegen armoede en begeleiding. Een eerlijke begroting is helder over wat er kan. Wij zijn blij met onze wethouder Financiën, die afrekende met het uitgeven van geld dat er niet is.

In het verleden heeft Kampen op te grote voet geleefd.

Afgelopen jaar zijn er evengoed mooie dingen geregeld. De eerste van drie Tiny Forests - minibossen - is aangelegd in Onderdijks. Her en der komen proefstroken voor wilde bloemen en wilde bijen. Er komt meer groen en biodiversiteit in de wijken en in 2020 ook in het Groene Hart en de Brunneper Bongerd.


In december is de Cultuurnota aangenomen. Met alle culturele verenigingen, ondernemers en instellingen kunnen we daarmee een bloeiend cultureel leven hoog houden dat toegankelijk is voor iedereen. En eindelijk komt er weer ruimte voor ‘makers’: mensen die schilderen, filmen, beeldhouwen, dichten etc.
Sinds dit jaar mogen supermarkten open op zondag. De raad nam dat besluit na een breed gesprek in de samenleving. Wij zijn blij dat we dit proces hebben aangedurfd. En we denken dat Kampen een goede stap zette, door dit besluit en zeker ook door de weg naar dit besluit.
Wij blijven ons inzetten voor een socialer, groener en eerlijker Kampen. De fractie van GroenLinks wenst u een ontspannen jaarwisseling en een goed 2020!


CDA: Openstelling supermarkten en begrotingstekort
Enkele opmerkelijke, bijzondere zaken wil ik de revue laten passeren. De discussie over de mogelijk openstelling van de supermarkten op zondag is zeker een vermeldenswaardig feit. Het was een bijzonder proces met een begeleidingscommissie vanuit de raad en een commissie van “wijze mensen” die een onderzoek heeft gedaan onder de bevolking naar standpunten en argumenten. Het CDA heeft uiteindelijk ingestemd met de mogelijke openstelling van supermarkten op de zondag. We hebben hierop overwegend positieve reacties vanuit de samenleving mogen ontvangen, met veel waardering voor de gebruikte argumentatie en motivatie.

Het CDA wenst alle lezers een goede jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2020 toe.

De zeer forse overschrijdingen van de uitgaven in het sociaal domein met de daaropvolgende bezuinigingstaakstelling was een lastige opgave. Natuurlijk is het nooit fijn om te moeten bezuinigen, maar we zijn van mening dat de pijn op een aanvaardbare manier is verdeeld. In het proces heeft het CDA zich ingezet voor onder andere de verenigingen en de vele vrijwilligers die in de hele gemeente Kampen actief zijn, waardoor enkele bezuinigingen konden worden teruggedraaid. Ook in 2020 zal het CDA zich blijven inzetten voor verenigingen en al die vrijwilligers.

Voor een drietal leden van het CDA was het zeker een bijzonder jaar. Zo werd Wim Duitman gekozen in de Provinciale Staten en Theo Rietkerk in de Eerste Kamer. Hilde Palland werd, door personele verschuivingen, lid van de Tweede Kamer.
In de eerste helft van het nieuwe jaar zal van de raad veel tijd gevraagd worden om na te denken en te besluiten over hoe om te gaan met het energievraagstuk. Op welke manier en op welke plaatsen kan met behulp van grootschalige energieopwekking door middel van wind en zon een forse start worden gemaakt met het energieneutraal maken van de gemeente Kampen? Voor het CDA is daarbij belangrijk dat het voor de inwoners kansen biedt om mee te doen met deze investeringen.


VVD: Terugkijken en een vooruitblik

Het jaar 2019 kan de boeken in als het jaar van de alsmaar oplopende financiële tekorten. De VVD-fractie denkt dan ook met gemengde gevoelens terug aan 2019. Er zijn het afgelopen jaar minder initiatieven en raadsbesluiten genomen. Daar zijn er wel een paar bij waar wij een bijdrage aan hebben geleverd en trots op zijn.

Terugblik 2019

• De zondagsopenstelling van supermarkten is sinds de zomer mogelijk en aan de voorbereiding van dit historische besluit heeft de VVD een belangrijke bijdrage geleverd.

• De inbreng en voorstellen van de carbidschieters voor locaties rond de jaarwisseling zijn op tijd met elkaar besproken.

• De gym/sportvoorziening op het Onderdijks gaat er echt komen en de lastenverzwaring voor de sport is beperkt gebleven.

• Of het nu gaat over de woonarken op Seveningen, de Parallelweg in IJsselmuiden, het stadsstrand, het staat op onze agenda en kan op onze inzet rekenen.

• Wij hebben tegen de begroting 2020 gestemd. Onze inwoners, bedrijven en verenigingen betalen nu de rekening van de grote tekorten in de zorg en dat vinden wij oneerlijk.

Op naar 2020!!

• Begin 2020 liggen een aantal pijnpunten op tafel. Als raad het college moeten we hard aan de slag om de oplopende kosten van de jeugdzorg en in de WMO te beteugelen.

• Voor de voortgang van woningbouw in IJsselmuiden is het belangrijk om concrete plannen op tafel te krijgen.

• De financieel en technische problemen van de parkeergarage Buitenhaven moeten worden opgelost.

• De Bovenhavenstraat verdient eindelijk een plan en oplossing. Weg met de rommelige aanblik!

• De VVD fractie zal zich blijvend verzetten tegen mogelijk nog meer lastenverzwaring, en waar mogelijk de ingezette lastenverzwaring terugdraaien.

• 2020 zal ook het jaar worden van keuzes maken en ons realiseren dat we niet alles kunnen.

Met betrekking tot de duurzaamheidsagenda ziet de VVD fractie meer in energiebesparende maatregelen dan in grootschalige uitbreiding van wind en zonne-energie dat ons mooie buitengebied en landschap onherstelbaar aantast. Wij gaan voor een bruisend en aantrekkelijk Kampen, voor vernieuwend ondernemerschap met veel evenementen en vertier. Wij wensen iedereen een knallende jaarwisseling en alle goeds voor 2020!! Schiet veilig en houdt rekening met elkaar.


SGP: waar is de beloofde ‘Nieuwe Energie?
Dit jaar was tegelijkertijd vreemd rustig en opmerkelijk druk. In het tweede jaar van een raadsperiode, als de nieuwe wethouders zijn ingewerkt en de ploeg op elkaar ingespeeld raakt, verwacht je als raadsfractie het druk te krijgen. Dat bleef echter lang uit. Belangrijke stukken werden naar of over de zomer heen verplaatst, commissievergaderingen werden geannuleerd omdat er niets te behandelen was, raadsagenda's waren opvallend kort en meer dan eens kwamen we bijeen voor wat heet een hamerstukkenraad. Wat dat betreft heeft het coalitieprogramma dat “Nieuwe Energie” heet, ons op het verkeerde been gezet.

Deze rust werd verstoord door de oplopende tekorten die de laatste maanden vooral bij jeugdzorg geconstateerd werden. Plots stonden we voor een bezuinigingsopgave van vele miljoenen. De coalitie snijdt wat in eigen vlees, maar legt de rekening vooral bij inwoners en bedrijven neer: hogere parkeertarieven en een opnieuw verhoogde OZB. Naar mening van de SGP was die lastenverzwaring onnodig, en we dienden een tegenbegroting in op basis van de bezuinigingsmogelijkheden die het college zelf aanbood, helaas zonder resultaat.


Langzamerhand komt de
bodem van de gemeentekas in zicht.

Langzamerhand komt de bodem van de gemeentekas in zicht. In de laatste bestuursrapportage is de prognose voor jeugdzorg opnieuw enkele miljoenen verslechterd.

Pijnlijker nog was de gang van zaken rond het dossier winkelopenstelling op zondag. Het door deze coalitie ingestelde onderzoek toonde in de gemeente minstens zo veel tegen- als voorstanders. Dan verwacht je een handhaving van het geldende beleid; een verdeelde samenleving geeft geen reden tot verandering. Door de steun van met name het CDA werd de zondagopenstelling toch een feit. Dat de opstandingsdag van onze Heere Jezus op deze manier in het teken van de commercie komt te staan, doet pijn.
Maar we mogen en willen in die pijn niet blijven hangen. Ondanks dit alles geloven we dat het besturen van deze wereld in Gods hand ligt. Daar is de goede afloop op voorhand zeker en vast. We wensen daarom ieder in onze gemeente een goed 2020 toe. We wensen het college toe dat ze getrouw hun taak vervullen mogen. We wensen de gemeenteraad een goede samenwerking toe. En wensen u allen de zegen van de Heere toe.

PvdA: Monsterlijke bezuinigingen
Het politieke jaar in Kampen stond in het teken van het enorme tekort op het sociaal domein en de monsterlijke bezuinigingen die nodig zijn om financieel gezond te worden. Wij konden iedereen ervan overtuigen om het onderzoek naar de ontstane tekorten te laten leiden door een onafhankelijk bureau. Dit gaf een goed inzicht in hoe het zo mis kon gaan en wat er nodig is om weer “in control” te komen. Met wat aanpassingen hier en daar steunde vrijwel de hele raad de bezuinigingsvoorstellen van het college. Wij dienden onder andere het voorstel in om niet te bezuinigen op de gebiedsvisie voor Brunnepe. Dat voorstel werd aangenomen en wij steunden ook veel andere voorstellen. Zo hoort het ook, vinden wij, in slechte tijden moet je er samen de schouders onder zetten.


Toch blijven de zorgen want daags na de begrotingsvergadering bleek dat het tekort op de jeugdzorg alweer verder was opgelopen. Ook vragen we ons af wat de impact zal zijn van al die bezuinigingen, het zal gaan piepen en kraken, niet alleen in het gemeentehuis maar ook daarbuiten. De hoogtepunten van 2019 vallen eigenlijk in het niet bij zo’n groot debacle, toch willen we er een paar noemen. We zijn blij dat het college na een voorstel van ons en GBK koos voor het milieu-vriendelijke TPE in plaats van het omstreden rubbergranulaat. De come-back van de PvdA onder leiding van Frans Timmermans was voor ons een vrolijke gebeurtenis en moesten we twee jaar geleden nog uit protest oliebollen bakken, nu kunnen we dan toch echt onze “oeps vergeten” boodschappen halen op zondag! Wij wensen iedereen een gezond 2020.

Kampen Sociaal: 2019, het jaar van de grootste bezuinigingen ooit
Als je een Kamper politicus vraagt wat de meeste invloed heeft gehad op de Kamper bevolking zal denk ik iedereen zeggen dat dat de bezuinigingen waren. In april werd duidelijk dat er grote tekorten zouden ontstaan op het gebied van de jeugdzorg, de uitvoering van de participatiewet en maatschappelijke ondersteuning.
Voor een belangrijk gedeelte komen de tekorten doordat het rijk enkele jaren geleden besloten heeft gemeenten verantwoordelijk te maken voor de zorg. De transformatie ging gepaard met forse bezuinigingen. Niet alleen het rijk is verantwoordelijk voor de tekorten, als je als gemeente verantwoordelijk bent en niet goed weet waar je het geld aan uitgeeft geeft dat wel te denken.
Voor de komende jaren moet er dus fors bezuinigd worden, afgelopen jaar hebben we daar als raad over gesproken en beslissingen genomen. Voor de komende jaren hebben die bezuinigingen grote gevolgen, er kan minder en de onroerendezaakbelasting gaat omhoog, bijna iedereen gaat dat voelen in zijn of haar portemonnee.
Ondanks de forse ingrepen gaat Kampen ‘niet op slot.’ De meest kwetsbaren worden ontzien bij de bezuinigingen en blijven muziekschool, stadsgehoorzaal en museum open. Op initiatief van Kampen Sociaal blijft Open Monumentendag bestaan en houdt de gemeente Kampen de ombudsfunctie in stand.
In 2020 staan we stil bij de bevrijding van 75 jaar geleden. Dat we nu nog steeds in vrijheid mogen leven is een groot goed, dat moeten we koesteren. Wederzijds respect naar elkaar is de basis van vrijheid. Je kunt van mening verschillen en met elkaar de discussie aangaan, dat is niet erg ook al kom je niet tot elkaar. Jouw gelijk komt niet altijd overeen met wat de ander wil. Laten we elkaar in het nieuwe jaar behandelen zoals je dat zelf ook zou wensen.
De fractie van Kampen Sociaal wenst u een goed en gezond 2020 toe.