Afbeelding
Gerard Meijeringh

Strijd bij indoorroeien uitlaatklep voor Kampenaar Wiecher Dalsem

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Wiecher Dalsem is al ruim 25 jaar een fanatieke indoorroeier en heeft al heel wat prijzen gewonnen. Maar nog nooit won hij een medaille op een EK of WK. Daar wil de Kampenaar de komende weken graag verandering in brengen, maar een EK- of WK-medaille is voor hem niet zaligmakend. “In het leven is niet de triomf belangrijk, maar de strijd”, aldus Dalsem.

Het is een bekende uitspraak van Pierre de Courbertin. “Hij was de oprichter van de moderne Olympische Spelen en deze uitspraak is op mij van toepassing”, zegt Dalsem in sportschool SFC Kampen. “Ik roei liever een goede tijd voor mezelf dan dat ik eerste word met een onbenullige tijd.”

Dalsem was vroeger een talentvolle atleet en liep Kamper records op de 1000 en 1500 meter. Vervolgens kreeg hij zoveel last van zijn achillespezen dat hij moest stoppen met hardlopen. Hij ging op zoek naar een andere sport en kwam uit bij indoorroeien.

Sinds zijn 28ste is hij een fanatiek beoefenaar van deze sport. In al die jaren is hij gretig gebleven. “Je hebt verschillende leeftijdscategorieën. Dat maakt het leuk en daardoor blijf je doortrainen. Voor mij is het ook echt een uitlaatklep. Met indoorroeien kan ik lekker mijn hoofd leegmaken en het is ook goed voor mijn gezondheid. Ik heb last van mijn longen.”

In al die jaren heeft hij qua snelheid wel wat ingeboet. “Ik ga niet meer zo hard als 25 jaar geleden. Maar wat betreft kracht ben ik nauwelijks achteruit gegaan. Qua duurvermogen wel.”

Op 14 februari wordt hij 55 jaar. Daarom komt hij in 2020 uit in de klasse 55+. De afgelopen jaren roeide hij in de klasse 50-54. De komende periode moet Dalsem flink aan de bak. Op 11 januari staat het EK in Praag op het programma. Op 7 februari begint het WK Indoorroeien in Parijs.

“Op het EK roei ik de 1000 meter, mijn lievelingsnummer. Op het WK doe ik ook de 500 meter. Daar ben ik ook wel goed in”, aldus Dalsem. “Mijn doel is om een medaille te pakken op het EK of WK. Ik durf eigenlijk niet te dromen van een WK-medaille. Van een EK-medaille wel, maar dan moet het wel meezitten. Maar zoals ik al eerder heb gezegd; de strijd is voor mij het mooiste. De strijd om het zo goed mogelijk te doen. Dat is het mooiste aan de sport.”