Kees & Cees maken samen de energiebalans op
Kees & Cees maken samen de energiebalans op Maarten van Gemert

Veel potentie voor Energiebank Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De Energiebank Kampen is inmiddels bijna anderhalf jaar actief. Tientallen deelnemers zijn al geholpen om de energierekening omlaag te brengen en daarmee hun energiekosten. De bestrijding van ’energiearmoede’ slaat aan. Toch kunnen er nog veel meer mensen worden geholpen dan nu gebeurt. Ook nieuwe energiecoaches blijven welkom, zeker vrouwelijke.

Stichting Energiebank Kampen werd in september 2018 opgericht als vierde Energiebank in Nederland. Sindsdien zijn er zo’n dertig mensen geholpen met energiebesparende tips en materialen door, op dit moment, vijf (mannelijke) energiecoaches. Met een blijvend verlaagde energierekening wordt het doel nagestreefd om ”huishoudens op energievlak te versterken en energiearmoede te bestrijden”.


Energiebank Kampen heeft diverse info- en meetmaterialen (foto: Maarten van Gemert)

Enthousiaste deelnemers
Kees is één van de deelnemers van het eerste uur. Hij woont in een tussenwoning uit het begin van de vorige eeuw aan de rand van de Kamper binnenstad. Sinds de zomer stijgt zijn verbruik weer maar hij zit nu wel op het niveau van een gemiddelde tussenwoning. In zijn huis zijn vijftien lampen vervangen, per stuk van 25W naar 2 à 5W. Hij heeft een waterbesparende douchekop gekregen waarmee ook minder water opgewarmd hoeft te worden. Voor gezinnen heeft de Energiebank ook deurdrangers maar de kinderen van Kees zijn allang het huis uit.
Het raamfolie, vanwege het enkel glas in de ramen, ziet er nog goed uit na een jaar, reageert de energiecoach van Kees. Wel zijn er twijfels of de radiatorfolie veel effect hebben gehad op gas- en energiebesparing. Al met al is Kees nog steeds enthousiast en vertelt dat graag rond in bijvoorbeeld de groep ’Rondkomen in Kampen’ op Facebook.


Niels Kranenburg bezoekt eeTze om potentiële deelnemers te spreken (foto: Maarten van Gemert)

Gemotiveerde coaches
De energiecoach, die Kees begeleidde, heeft nog steeds contact met hem. Cees van Dongen is één van de vijf energiecoaches die Energiebank Kampen momenteel telt. Zij inventariseren de besparingsmogelijkheden bij mensen die zich aanmelden voor een energiescan. Vervolgens helpen ze bij het aanbrengen van de maatregelen, waarvoor de Energiebank ook een technische man beschikbaar heeft. Na afloop worden de verbeteringen samen geëvalueerd.
Volgens Van Dongen blijft schaamte een belangrijke drempel voor mensen om zich (vrijblijvend) aan te melden. Samen met secretaris Niels Kranenburg gaat hij langs op plekken waar minder gefortuneerde Kamper inwoners samenkomen. ”Contact en bewustwording is belangrijk”, benadrukt Van Dongen. In Kampen is het aantal potentiële deelnemers groot gezien de 830 bijstandsuitkeringen die de gemeente verstrekt. Cees van Dongen leert zelf ook steeds bij. Zo kreeg hij van zijn deelnemer Kees de 4 D’s mee: Doe De Deur Dicht!