Herman Oosterhaar
Herman Oosterhaar Tennekes

'Een aantal was er niet van doordrongen wat degradatievoetbal inhoudt'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

KAMPEN – Livai Vos werd bij Go Ahead Kampen niet als speler van de eerste selectie gezien, vertrok naar KHC en was zaterdag heel dicht bij de ultieme revanche. Een gelijkmaker van Go Ahead verstoorde het feestje (1-1).

Boos was hij naar eigen zeggen niet toen hij van Go Ahead Kampen te horen kreeg dat hij niet in aanmerking kwam voor de eerste selectie, teleurgesteld wel. Als speler die er de jeugdopleiding doorliep, zag hij zichzelf natuurlijk ooit gloreren in de hoofdmacht, voor honderden toeschouwers op een volgepakt sportpark Middenwetering. Zaterdagavond speelde hij eindelijk in die setting, maar dan met de clubkleuren van KHC om zijn lijf.

“Ik had er enorm veel zin in, en volgens mij straalde ik dat ook uit. Het was wel speciaal om terug te zijn”, zegt Vos een dag na de wedstrijd die in 1-1 eindigde, een uitslag waar beide partijen mee konden leven. Aan het einde van een eerste helft waarin KHC volle bak vooruit voetbalde met een terechte 0-1 voorsprong als gevolg, diende de comeback van Go Ahead zich al aan met enkele grote kansen. Na de pauze slaagde KHC er niet meer in om de thuisploeg vast te zetten en was het wachten op de gelijkmaker. Deze viel uit een discutabele strafschop na een handsbal van Leroy Knol. Wilbert Wessels, die in de eerste helft de lat raakte, schoot vanaf elf meter raak.

In tegenstelling tot ‘Kowet’ is KHC sterk uit de winterstop gekomen en dankzij het vijfde punt uit vier duels in 2020 is de rode lantaarn voor het eerst sinds lange tijd niet meer in bezit van de ploeg van Herman Oosterhaar. “Er zit weer spirit in de ploeg”, ziet de trainer die bezig is aan zijn achtste en laatste seizoen bij KHC. Hem is er logischerwijs veel aan gelegen om KHC achter te laten als eersteklasser. “De jongens zijn er van doordrongen wat er nodig is. En dat brengen ze op dit moment. Het is zaak dat wij de wedstrijden van directe concurrenten gaan winnen, en dan kan het”, aldus de Zwollenaar, die er in de wintersop hard aan heeft getrokken op de trainingen. “Ik denk dat een aantal mannen er niet van doordrongen was wat degradatievoetbal inhoudt. En dat weten ze nu wel. Die grens opzoeken, en soms erover heen, met name voor jezelf. Dat zit er de laatste weken weer in en dat is mooi om te zien.”

Een van de spelers die moest wennen aan het vechtvoetbal en de intensiteit van de trainingen bij KHC was Vos. “Geweldig getalenteerd, technisch. Maar hij moest wel even leren wat de mores was van KHC (spelen met je hart). Nu begint hij dat te snappen. Bij ons is elke training hard werken en daarvoor moesten sommige jongens een omslagje maken.” Oosterhaar noemt Vos een technische, getalenteerde speler met diepgang en een geweldig schot. Met dat handelsmerk kreeg Vos het meerendeel van de toeschouwers op sportpark Middenwetering stil, maar genoeg voor een stuntzege was het niet.