Han Hanekamp langs de lijn als trainer van Wilsum
Han Hanekamp langs de lijn als trainer van Wilsum Tennekes

Han Hanekamp gaat de balans herstellen

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)
KAMPEN - In het amateurvoetbal moeten hoofdtrainers voetbal bijna altijd combineren met hun werk en hun privéleven en dat betekent in de praktijk vaak puzzelen en concessies doen. Han Hanekamp merkte dat er geen juiste balans meer was in zijn leven en stopt daarom na dit seizoen als hoofdtrainer bij Wilsum. “Ik ga er een jaar tussenuit. Straks heb ik tijd om andere dingen te doen.”

Voetbaltrainers zijn er vaak een ster in om alles in een week te proppen en dan wel op een enigszins gestructureerde manier. Een kwestie van balans. Maar als werk, het trainerschap of het privéleven ineens meer tijd vraagt, wordt het schipperen. Dan bestaat de kans dat de weegschaal naar de verkeerde kant doorslaat. Daar liep Hanekamp dit seizoen tegenaan. “Ik ben al jaren voetbaltrainer. Je bent altijd bezig om de balans te bewaken tussen je privéleven, werk en voetbal. Dat is me altijd gelukt. Het paste altijd wel, maar het was wel krap in de tijd. Maar dit seizoen was de juiste balans bij mij niet meer honderd procent. Dan gaat het ten koste van een de drie dingen en dat wil je niet”, aldus Hanekamp.

Dit seizoen kreeg Hanekamp het drukker op z'n werk. Hij kreeg een meer coördinerende taak en dat vergde meer tijd. Het zorgde voor een verstoring van de juiste balans en de twijfel sloeg toe bij Hanekamp. “Dan moet je verstandig redeneren. Ga ik minder werken of stoppen met voetbal? Er moet iets gebeuren, want de balans is weg. In zo’n situatie moet je een bepaalde reserve hebben. Dat was er niet meer. Het is een weloverwogen beslissing geweest. ” Hanekamp besloot om zijn contact bij Wilsum niet te verlengen. Hij spreekt over een moeilijke beslissing, aangezien hij het uitstekend naar de zin heeft bij Wilsum.

Iets achterlaten

Eind 2017 zorgde Hanekamp voor een verrassing in zee te gaan met Wilsum. Vervolgens begon hij in de zomer van 2018 enthousiast aan zijn klus bij Wilsum. De instap bij Wilsum past bij de persoon Hanekamp, die zich nergens te groot voor voelt. “Het maakt mij niet uit of ik een tweede- of vierdeklasser train. Als het totaalplaatje maar goed is. Ik krijg er net zoveel energie van.” Nu is het zaak voor Hanekamp om zijn tijd bij de club goed af te sluiten. “Ik wil bij Wilsum iets achterlaten. Iets neerleggen waar de club mee verder kan. Dat gaat goed komen. Er ligt een prima basis om door te gaan. Met scholing en informatie heb ik mooie dingen gedaan wat betreft de jeugdtrainers en het eerste elftal staat. We zijn bezig om jonge jongens in te passen. Dat moet de komende jaren doorgaan. Het team is op een hoger niveau gekomen. Helaas is dat in de stand nog niet direct te zien, maar de structuur is verbeterd en dat zie je in het voetbal terug. Het zit beter in elkaar. Mijn doel bij Wilsum was om het eerste team op een hoger niveau te brengen en spelers uit O-19 in te passen. En het ondersteunen van het jeugdvoetbal bij Wilsum. Dat lijkt allemaal te gaan lukken."

Moeilijk afscheid

Volgens Hanekamp is het best lastig om iets te veranderen bij een club op het niveau van een vierdeklasser. “Het duurt langer voordat je resultaat ziet, maar dat maakt het wel heel erg leuk om met zo’n groep iets op te bouwen.” En dat maakt het voor Hanekamp best moeilijk om straks afscheid te nemen. “Het is lastig om een elftal los te laten dat gaat groeien. En Wilsum is een fantastische club met leuke mensen. Ik voel me daar prettig. Er is zo'n grote betrokkenheid bij de club. Ik vind het lastig om straks te vertrekken.”

Sabbatical

Toch kan hij zich wel verheugen op zijn komende ‘sabbatical’. “Als trainer sta je drie keer per week op het veld. Straks heb ik die verplichtingen niet meer. Dan hou je heel veel tijd over. Dat geeft mij de gelegenheid om andere dingen te doen. Zoals het kijken bij andere sporten. Bijvoorbeeld bij Landstede Basketbal in Zwolle, waar hij met trainer Herman van den Belt vaak gesprekken heeft over groepsprocessen en tactiek. Met daarbij de overeenkomsten tussen de landskampioen Landstede Basketbal en een amateurclub als Wilsum. “Prachtig! Ook kan ik meer aandacht besteden aan de muziek (Hanekamp is zanger in de band Different, red.) en het is straks ook mogelijk om voor mijn werk ’s avonds op pad te gaan. Als hoofdtrainer neem ik een sabbatical. Maar ik sluit een andere rol in de voetballerij niet uit.”