Afbeelding
Wim Hovestad

ChristenUnie blijft zich inzetten voor ondergronds brengen hoogspanningleidingen ’s-Heerenbroek

· leestijd 1 minuut Algemeen

Gedeputeerde Tijs de Bree heeft ingestemd met het verzoek om de voorbereidingskosten voor het ondergronds brengen van de hoogspanningsmasten in ’s Heerenbroek te betalen. Die toezegging deed hij woensdagmiddag tijdens de vergadering van de Overijsselse Provinciale Staten.

In 2009 was door de provincie al de belofte gedaan om deze kabels in ’s Heerenbroek onder de grond te brengen. Dit was als compensatie voor de elektriciteitsmasten van het Kamperlijntje. De ChristenUnie en het CDA hebben daarom in februari van 2019 een motie ingediend om dit gerealiseerd te krijgen. Elektriciteitskabels in de buurt van woningen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Een erfenis

Verschillende fracties van Provinciale Staten wezen op dit lange verleden. "Een verhaal met een erfenis'' zei Statenlid Sybren Stelpstra van de ChristenUnie. Er zijn veel brieven gestuurd, acties gevoerd en partijen wezen naar elkaar. Daardoor ontstond er een kastje-naar-de-muur verhaal. Daar komt nu verandering in.

De Werkgroep Hoogspanning 's Heerenbroek was tijdens de Statenvergadering met een spandoek op de publieke tribune duidelijk aanwezig.

Hoge kosten

In 2019 stelde de provincie 2 miljoen euro beschikbaar voor de kabels in ’s Heerenbroek. De gemeente Kampen zou de kosten van ongeveer 170.000 euro moeten betalen die beheerder TenneT alleen al vraagt voor het maken van een offerte. Wethouder Jan Peter van der Sluis van de ChristenUnie in Kampen vroeg of de provincie deze kosten zou willen betalen. Die toezegging deed gedeputeerde De Bree vandaag.

De planning

Het maken van de offerte kost vijftien maanden, en de aanbestedingsprocedure kost nog eens drie maanden. De Werkgroep Hoogspanning 's Heerenbroek was blij dat de provincie de voorbereidingskosten betaald en er weer schot in de zaak komt. De Werkgroep was niet blij dat het nog 18 maanden gaat duren voordat er gewerkt gaat worden aan de masten boven het dorp. Maar het is een stap in de goede richting voor het dorp ’s Heerenbroek.