Afbeelding
wikipedia

Binnenstad Kampen komende jaar niet fysiek afgesloten

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het autovrije gebied in de binnenstad van Kampen is het komende jaar niet fysiek afgesloten. Dit heeft het college besloten na onderzoek naar alternatieven voor de afsluiting met beweegbare palen (pollers).

De palen zijn technisch afgeschreven en sinds begin februari niet meer in gebruik. Voor een alternatief is gekeken naar een nieuw pollersysteem, een systeem met camera’s, handmatig bedienbare klappalen en geen fysieke afsluiting. Na dit eerste jaar vindt een evaluatie plaats, waarbij de ervaringen uit de periode zonder fysieke afsluiting worden meegenomen.

De palen die het gebied sinds 2009 afsloten, zijn afgeschreven en hadden regelmatig last van storingen. Het vervangen van het huidige systeem is kostbaar. Het college kiest nu voor een periode zonder fysieke afsluiting. Hiermee worden onnodige investeringen voorkomen. Ook is de bereikbaarheid voor hulpdiensten en leveranciers hiermee gegarandeerd. De ervaringen uit het komende jaar worden gebruikt bij de evaluatie. Op basis daarvan wordt bekeken hoe de definitieve oplossing eruit moet zien.

Gebied blijft gesloten zonder ontheffing

De venstertijden tussen 6.00 en 11.00 uur voor het bevoorraden van winkels en horeca blijven gelden. Binnen het gebied blijven dezelfde verkeersregels gelden. Dit betekent dat het gebied buiten deze tijden alleen toegankelijk is voor hulpdiensten en gebruikers met een ontheffing. Bij de ingangen van het voetgangersgebied staat met borden aangegeven dat het gebied niet vrij toegankelijk is. Automobilisten die het gebied zonder toestemming inrijden, riskeren een bekeuring van politie of handhaving.

Wethouder Albert Holtland: “Vanuit handhaving is er extra aandacht voor overtredingen binnen het autovrije gebied. Aan de regels is niets veranderd en die staan duidelijk aangegeven. We zien dat de overlast tot nu toe erg meevalt, maar blijven dit natuurlijk in de gaten houden.”

Hulpdiensten en vertegenwoordigers van de binnenstad zijn eerder al geïnformeerd over de wijziging van de toegang tot het gebied. Zij zijn op de hoogte gebracht van het collegebesluit. Ook ontheffinghouders en ondernemers en inwoners binnen het autovrije gebied ontvangen bericht. Voor ontheffinghouders met een transponder (een kastje om de pollers te bedienen) geldt dat zij de transponder kunnen inleveren in het stadhuis en hiervoor de eerder betaalde borg terugontvangen.

Overlast melden

De meeste bevoorrading vindt plaats tussen 6.00 en 11.00 uur. Daarbuiten hebben leveranciers soms een ontheffing. Overlast van verkeer dat zonder toestemming in het gebied is, kunt u melden bij de gemeente. Uw melding kunt u doorgeven aan de medewerkers van handhaving via telefoonnummer 038-3392823 (binnen openingstijden) of via www.kampen.nl/melding. Is inzet van de politie nodig, bel dan 0900-8844 (geen spoed, wel politie).