Afbeelding

Alle Maestro kandidaten hebben repetitie achter de rug

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Ook Maestro 2020 is afgelast vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Het evenement wordt verzet naar een datum waarop het openbare leven weer hervat kan worden. Tot voor kort werd er nog wel gewoon gerepeteerd. Alle kandidaten van de Maestro verkiezing hebben inmiddels een proef repetitie achter de rug voor het orkest van AMDG.

De conclusie is duidelijk, het wordt heel spannend. De 5 deelnemers ontlopen elkaar niet veel, hebben in de afgelopen weken hard geoefend en hebben ieder hun eigen stijl ontwikkeld om het orkest onder controle te houden. Sommige kandidaten staan bijna dansend te dirigeren terwijl anderen strak gespannen proberen om het tempo vast te houden. Muzikaal is het op een goed niveau en dirigent Han Koek is apetrots op zijn pupillen.

De 5e en laatste kandidaat die we portretteren is Berjo Timmer. Hij zal wellicht niet de bekendste deelnemer zijn, maar wie de snackbar op het Stationsplein noemt weet wel direct over wie we het hebben. Vanaf 1992 heeft hij de onderneming en naast zijn vrouw werken inmiddels ook de kinderen mee. Berjo heeft geen muzikale achtergrond. Noten zeggen hem niet veel, hij komt volgens eigen zeggen niet verder dan borrelnoten en pepernoten. Toch houdt hij veel van muziek, en heeft ook meestal wel wat aan staan. Zijn voorkeur ligt vooral bij Duitse schlagers en Nederlandstalig repertoire maar dat stond niet op de playlist van AMDG. De keuze die Berjo uit die lijst gemaakt heeft is hem toch op het lijf geschreven. De eerste mars is strak en statig en kent hij nog vanuit zijn jeugd. Hij weet nog goed dat bij de opkomst van de jaarlijkse turnuitvoering in Ruurlo deze mars gespeeld werd. Omdat hij geen noten leest, moet hij de mars muzikaal volledig in zijn geheugen hebben en dan helpen zijn jeugdherinneringen hem daar goed bij.

Het tweede nummer is een golden oldie van Don McLean. Nog niet zo lang geleden bezocht hij een concert van deze 70 plusser in Groningen. Eerlijk bekent hij dat zijn vrouw meer met de zanger heeft dan hijzelf, maar dit nummer is hem bekend en daarom ook weer goed te volgen voor iemand die de muziek niet leest.

Over zijn optreden als dirigent tijdens deze Maestro verkiezing is hij duidelijk. Hij houdt er eigenlijk niet van om in de publiciteit te staan, maar nu hij mee gaat doen wil hij er ook volledig voor gaan. De toegang van het evenement is gratis. De nieuwe datum wordt nog bekendgemaakt.