Afbeelding
Tennekes.

Column burgemeester Bort Koelewijn: ‘Iedereen is nodig om Corona te bestrijden’

· leestijd 3 minuten Algemeen

Nederland is ziek

Het is het gesprek van de dag, ook in Kampen. Corona heeft grote invloed op wat wij normaal gewend zijn. De oproep elkaar geen hand te geven, zoveel mogelijk thuis te werken, evenementen en bijeenkomsten te verbieden, geen voetbal, kerkdiensten die alleen digitaal te volgen zijn en sinds zondag alle scholen dicht en sluiting van de horeca. En dan de oproepen die ons persoonlijk worden gedaan door vaak onze handen te wassen, sociaal contact zoveel mogelijk te mijden, opa en oma maar even niet te bezoeken. Ongekende maatregelen! Wij worden allemaal geconfronteerd met vragen hoe wij hiermee omgaan. Als kinderen niet naar school kunnen, hoe doen we het dan met het werk? Niet iedereen kan thuis werken. En kun je nog wel naar een vergadering? Of beter die uit te stellen? Vorige week namen we bij de gemeente nog het besluit om commissie- en raadsvergaderingen wel door te laten gaan, maar zonder publiek. Naar aanleiding van de extra maatregelen om infecties tegen te gaan is besloten om deze vergaderingen uit te stellen.

Kwetsbaar

Ik zie dat velen de maatregelen en adviezen serieus nakomen. En soms nog een stap verder gaan. Met elkaar doen wij dat om kwetsbare mensen zoveel mogelijk te beschermen en er samen voor te zorgen dat ziekenhuizen hun werk kunnen blijven doen. Om te voorkomen dat er zoveel zorg moet worden verleend dat ziekenhuizen het niet langer aankunnen. We willen er niet aan denken dat ziekenhuizen patiënten moeten weigeren of keuzes moeten maken wie nog wel en wie niet behandeld kan worden.

Ingrijpend

Tegelijk zijn de maatregelen ingrijpend. Als eet- en drinkgelegenheden enkele weken moeten sluiten, missen zij noodzakelijke inkomsten. Het personeel heeft geen werk. Voor evenementen zijn al wel kosten gemaakt. Thuis blijven en werken gaan niet altijd samen. Bedrijven kunnen hierdoor in de problemen komen. Goed om van de ministers te horen dat zij de ondernemers niet in de kou zullen laten staan. Dat schept wel een verwachting die waargemaakt moet worden. De offers die dat vraagt zijn in het belang van ons aller gezondheid.

Omzien naar elkaar

Corona leidt niet alleen tot isolatie van patiënten maar ook tot sociale isolatie om ziekte te voorkomen. Mensen die uit voorzichtigheid en vanwege hun kwetsbaarheid de deur niet meer uitgaan. Het beroep van de ministers om dichtbij naar elkaar om te zien, is mij uit het hart gegrepen. Ik ben onder de indruk van de manier waarop inwoners en verenigingen uit zichzelf van alles doen om landelijke maatregelen op te volgen. En dat niet alleen. Zo is er een groep jongeren die heeft aangeboden boodschappen te doen en te bezorgen bij ouderen die de deur niet meer uit kunnen of willen. Afspraken met buren en familie worden gemaakt over de opvang van kinderen. Scholen denken mee hoe hierbij te helpen.

Informatie

De ontwikkelingen volgen elkaar elke dag op. Op de website van de gemeente Kampen komt u onder ‘coronavirus’ informatie hierover tegen met een verwijzing naar de informatie van andere organisaties en veel gestelde vragen. Wij volgen de landelijke informatie en de toepassing daarvan stemmen wij in de regio IJsselland op elkaar af. De ggd IJsselland in Zwolle kan veel vragen beantwoorden. Met eigen ogen heb ik gezien wat voor een inzet daar de laatste weken wordt gepleegd! Ook voor persoonlijke vragen kunt u contact opnemen met de ggd IJsselland. Op de website ggdijsselland.nl vindt u meer informatie en het telefoonnummer 038-4281656 (op werkdagen) van het team infectieziektebestrijding.

Oproep

We leven in een bijzondere tijd. Hoe het coronavirus zich zal ontwikkelen is niet te zeggen. Veel is onvoorspelbaar en de laatste dagen hebben wel geleerd dat wat vandaag geldt, morgen weer is achterhaald. Maar er is geen reden voor paniek. Ook hamsteren is echt niet nodig. Winkels hebben meer dan genoeg. Ik doe een beroep op u om de landelijke richtlijnen van het RIVM en rijksoverheid op te volgen. Als u verkoudheidsklachten hebt (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of een verhoging tot 38 graden) blijf thuis! Hebt u geen klachten? Vermijd grote groepen en werk thuis als dat kan. Laten we persoonlijk onze verantwoordelijkheid hierbij nemen! Dat doen we om onze ouders, opa’s en oma’s en andere mensen die kwetsbaar zijn te beschermen. We doen het om te voorkomen dat onze artsen, verpleegkundigen en zij die voor onze veiligheid zorgen overbelast raken. Zodat iedereen de zorg en dienstverlening kan krijgen die nodig is. Alleen als iedereen meedoet kunnen we het coronavirus onttronen.

Bort Koelewijn