Afbeelding

Kan je zelf een kapotte autoruit vervangen of repareren?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Als je veel televisie kijkt dan zul je zo goed als elke dag wel een reclame van Carglass tegenkomen. Dit bedrijf dat in 1982 opgericht is kan natuurlijk ruiten van een auto repareren en/of vervangen als dit nodig is. In hun advertenties hebben ze het met name over een sterretje in het raam, wat kan leiden tot een groter probleem. Een sterretje kan namelijk uitgroeien tot een ware barst in de ruit, wat afleidend kan werken tijdens het besturen van je auto. Afhangend van het scenario kun je hierbij gebruik maken van de autoverzekeringen. Het is verstandig om hier op te letten bij het autoverzekering afsluiten.

Autoruitschade is iets dat bijna iedere bestuurder van een auto wel eens heeft gehad, je ontkomt er eigenlijk niet aan. In Nederland krijgt één op de vier mensen hier zelfs jaarlijks mee te maken. Schade aan een autoruit kan dan ook op zoveel verschillende manieren gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan tak die precies op jouw auto valt tijdens een storm. Ook een steentje die opspat tijdens het rijden kan gemakkelijk een sterretje als gevolg hebben. Daarnaast kan er bij inbraak in je auto ook schade ontstaan aan de ruiten. Hoe het gebeurt maakt eigenlijk niet uit, want vervelend is het hoe dan ook.

Het is dan ook meestal noodzakelijk dat je snel ingrijpt als een ruit van je auto schade heeft opgelopen. Dit kan verdere schade voorkomen, maar het kan er tevens voor zorgen dat je niet in gevaarlijke situaties terechtkomt door het sterretje of de barst. Hierbij zijn er twee mogelijkheden. Je kunt de ruit vervangen, maar het kan mogelijk ook gerepareerd worden. Welke optie beter is hangt af van meerdere factoren. Allereerst hangt het er van af welk ruit het is, maar ook wat voor schade zal de keuze voor het vervangen of repareren beïnvloeden.

Natuurlijk moet je dan ook beslissen of je de kapotte ruit gaat laten vervangen of repareren bij een gespecialiseerde garage zoals Carglass of dat je het zelf gaat proberen. Veel mensen zullen ervoor kiezen om het klusje helemaal zelf uit te voeren. Dit is hartstikke logisch, want het bespaart je natuurlijk geld. In principe kun je een sterretje op zich wel zelf repareren, want hiervoor hoef je niet direct de hele ruit te vervangen. Hiervoor heb je wel een reparatiesetje nodig. Bij het repareren van een sterretje is het bovendien noodzakelijk om zorgvuldig te werk te gaan.

Daarnaast moet je bij het repareren van een sterretje in een autoruit ook zeker rekening houden met de omstandigheden, want deze moeten gunstig zijn. De werkzaamheden moeten onder meer niet onder direct zonlicht gedaan worden. Doe je dit wel, dan zou het kunnen dat de speciale hars te snel hard wordt. Ook moet de voorruit niet te warm zijn. Doordat het repareren van een sterretje toch niet heel eenvoudig is wordt aanbevolen om dit te laten doen door vakmensen. Met name als de reparatie onder je verzekering valt dan is dit aan te raden.

Zoals je al had verwacht is het vervangen van een autoruit nog moeilijker, al zit er hier zeker wel verschil in. De ruiten aan de zijkant van de auto kun je namelijk best zelf vervangen, al heb je hiervoor wel wat technisch inzicht nodig. Als je een zijruit wilt vervangen dan moet je het deurpaneel eraf halen zodat je gelijk de nieuwe ruit erop kunt monteren. Natuurlijk moet je hierna wel het deurpaneel op de juiste manier vastzetten zodat je latere problemen voorkomt. Het vervangen van een voor- en achterruit kan in principe ook zelf gedaan worden, maar dit is vele malen lastiger.