Afbeelding
Henk Kuik

Completere Renee Agterhuis wil nu wel slagen bij Go-Ahead Kampen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Keeper Renee Agterhuis gaat nog éen keer in zijn loopbaan een grote sportieve uitdaging aan. Na vier jaar DESZ keert Agterhuis terug bij Go-Ahead. Op Middenwetering wil hij bereiken wat hem ruim tien jaar geleden niet lukte. “Ik ga er alles aan doen om eerste keeper te worden”, aldus Agterhuis.

De cirkel is rond voor Agterhuis. “Dat heb ik eerder gehoord en daar krijg ik kippenvel van. Zo had ik het eerder niet eens bekeken. Ik ben nu dertig jaar. Dan gaan er andere vragen spelen. Hoe lang kun je het nog en hoe lang wil je het nog? Go-Ahead kwam op het juiste moment.”

Vorig seizoen waagde club al een poging om Agterhuis terug te halen. “Maar toen voelde het niet goed. Ik zag het niet als een verbetering. Ik zou tweede doelman worden, dat zag ik niet zitten. Bovendien konden we met DESZ toen nog promoveren naar de eerste klasse.” Onlangs was de timing van Go-Ahead beter. Agterhuis werkt meer uren en het reizen begint hem meer tegen te staan. Bovendien krijgt hij straks een eerlijke kans om een basisplek te veroveren bij Go-Ahead.

Vele jaren eerder zat een basisplek er niet in bij Go-Ahead. Als 17-jarige trainde hij al mee met de eerste selectie. In het seizoen 2008-2009 viel hij enkele keren in bij Go-Ahead 1. Vervolgens kreeg hij in het seizoen 2009-2010 een definitieve plek in de eerste selectie. Een succes werd dat niet. Agterhuis voelde niet het vertrouwen van interim-trainer Gerrit Bredewold. Er knapte wat bij de jonge keeper toen hij Kees Kostwinder niet mocht vervangen in het duel tegen Harkemase Boys. Hij vertrok aan het einde van dat seizoen naar KHC. Hij speelde vier seizoenen op Sportpark De Venen, maar door blessures werd het een teleurstellende periode.

Ook in zijn twee jaar bij Alcides slaagde hij er niet in om een basisplek te veroveren. Hij speelde wel verschillende duels in de hoofdklasse met de club uit Meppel. Hij nam afscheid met een discutabele rode kaart tegen Dieze West. Vervolgens zag hij aan de kant dat zijn ploeg verloor, Alcides degradeerde naar de eerste klasse.

Agterhuis deed ook een stapje terug en ging spelen bij DESZ. Het bleek een voltreffer. Hij ontwikkelde zich prima en werd een bekend gezicht in de goal bij de club uit Zwartsluis. “Ik ben enorm blij dat ik daar vier seizoenen heb gespeeld. Het is jammer dat ik daar vertrek, maar soms moet je voor jezelf kiezen. Ik wil nog één keer een hoger niveau nastreven.”

Agterhuis is de afgelopen jaren gegroeid. “Ik heb veel gespeeld. Dat heeft me een betere keeper gemaakt. Het is heel belangrijk hoe je mentaal met fouten omgaat. Het knopje moet om. Bij Go-Ahead was ik er eerder mentaal niet klaar voor. Nu wel. Ook fysiek heb ik stappen gemaakt.” Bij Go-Ahead moet hij straks de strijd aangaan met keeperstalent Joar Terpstra. “Ik heb hem nog nooit zien spelen. Het is aan mij om hem het vuur aan de schenen te leggen. Hij is talentvol en ik heb ervaring. We versterken elkaar alleen maar. Dat is alleen maar goed.”