Afbeelding
Gerard Meijeringh

Tien jaar terug in de tijd (4): VV Kampen kiest voor de zaterdag

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Tijdens de coronacrisis liggen alle sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. Weekblad De Brug doet mee en bladert terug. In deel 4 van ‘Tien jaar terug in de tijd’, staat VV Kampen centraal. In 2010 had de club een krappe eerste selectie. Op zoek naar verbetering legde het bestuur van VV Kampen de overgang naar het zaterdagvoetbal voor aan de leden. “Als VV Kampen niet naar de zaterdag was gegaan, was het ten dode opgeschreven”, aldus Tonny Krijn.

Tonny Krijn was in die tijd hoofdtrainer bij VV Kampen. De Kampenaar begon in 2008 als hoofdtrainer bij de toenmalige zondagclub. In zijn eerste jaar promoveerde hij met VV Kampen naar de vijfde klasse via de nacompetitie. Daarna had de ploeg het moeilijk op een hoger niveau. In het seizoen 2009/2010 moest Krijn het doen met een smalle selectie. Vervolgens ontstond het idee om over te stappen naar de zaterdag. “Steeds meer spelers wilden op zaterdag spelen. Zaterdagavond wilden ze uitgaan. Op zondag stonk de één naar drank en bij de ander kon je de ogen uitwringen”, blikt Krijn terug.

Het plan om over te stappen naar het zaterdagvoetbal viel niet bij iedereen in de vereniging goed. Verschillende leden hechtten grote waarde aan de zondag. “De stemming was verdeeld. Iedereen praatte uit eigen belang en dat was begrijpelijk. Maar voor het voortbestaan van de club was er meer nodig”, aldus Krijn. Uiteindelijk ging de leden toch akkoord met het voorstel van het bestuur. Ze hadden in de gaten dat het zo niet verder kon. Steeds minder spelers wilden voetballen op de zondag en het publiek bleef weg. Het bestuur kreeg te maken met steeds lagere opbrengsten en steeds hogere kosten. Op 6 mei konden leden nog een gefundeerd bezwaar indienen. Dat gebeurde niet. VV Kampen ging naar de zaterdag. Hiermee verdween de laatste zondagclub uit het Kamper voetbal.

Krijn wilde alleen verder bij Kampen als de club zou kiezen voor de zaterdag. Hij kreeg z’n zin en begon met VV Kampen aan een nieuw avontuur in het zaterdagvoetbal. Het werd een leuk seizoen waarin VV Kampen als zesde eindigde in de vierde klasse D. Daarna ging het minder. “Er kwamen goede spelers bij, maar daardoor viel de hiërarchie in de groep weg. Er ontstonden conflicten. Ik kon dat niet veranderen. Ik vond het hartstikke leuk bij Kampen, maar ik wilde er geen hoofdpijn van hebben.” Op vrijdag 25 november stopte Krijn als hoofdtrainer bij VV Kampen. “Het bestuur ging met mij in overleg en besloot me op non-actief te zetten. Dat is zonder problemen verlopen.”

Krijn kijkt positief terug op z’n tijd bij VV Kampen. “Toen ik begon was Kampen op sterven na dood. Mede door Henri Woning hebben we spelers iets kunnen bieden in materialistische zin. Hij tekende een sponsorcontract voor drie jaar, uitzonderlijk voor Kampen. Toen is het weer begonnen te leven. En clubmensen als Cees Buschgens, Jan Fikkert en z’n vrouw, Henrico Goosen en Henk Goosen hebben alles voor de club gedaan en me altijd gesteund.”