Afbeelding
Tennekes

Tien jaar terug in de tijd (5): KHC terug in derde klasse via salonremise

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Tijdens de coronacrisis liggen alle sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. Weekblad De Brug doet mee en bladert terug. In deel 5 van ‘Tien jaar terug in de tijd’, staat het kampioenschap van KHC in 2010 centraal. Na de degradatie in 2009 werd het verloren terrein in één jaar goedgemaakt. Via een salonremise tegen ZAC werd de titel gepakt in de vierde klasse D. “We werden direct weer kampioen. Dat had niemand verwacht”, aldus Tom Diender.

Diender maakte als C-junior de overstap van KHC naar Go-Ahead Kampen en speelde tot en met de A-junioren op Middenwetering. In 2008 keerde hij terug bij KHC. Vervolgens beleefde hij met KHC een zeer moeilijk seizoen. “Dat jaar was een fiasco. Het liep gewoon niet. Het was mijn eerste seizoen in het seniorenvoetbal, een zwaar jaar.” Op 29 november 2008 verloor KHC met 10-0 van Den Ham. Dat leidde medio december van dat jaar tot het ontslag van hoofdtrainer Henk de Velde. Stef Ekkel en Jan Willem de Lange maakten het seizoen af, maar konden, ondanks de terugkeer van de routeniers Marcel Hup en Dennis Maurer, degradatie niet voorkomen.

Jonge selectie

Na de degradatie vertrokken verschillende spelers. KHC ging de vierde klasse in met een jonge selectie onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Berry Wezenberg. Hij vervulde volgens Diender een belangrijke rol. “Berry kon van een groep jongens een team maken. Dat was ook nodig en dat heeft hij gedaan.” Zonder druk ging KHC het seizoen 2009/2010 in. “De doelstelling was om bovenin mee te draaien, meer niet. De groep was zo verjongd. In niveau was de vierde klasse een stapje terug, maar het was zeker niet gemakkelijk. Minder voetballende ploegen, maar meer strijd. Daar moest je je tegen wapenen. Niet gemakkelijk, maar wel heel leerzaam.”

Sprongetje

KHC begon naarmate het seizoen vorderde steeds beter te draaien. “We stonden lang op plek drie en maakten vervolgens een sprongetje op de ranglijst.” KHC won op 17 april de tweede periode via een ruime zege bij VSW en kwam daarmee aan kop. “Dan blijft er niets anders over dan voor promotie te gaan en hebben we de doelstelling bijgesteld”, aldus Diender.

Salonremise

Uiteindelijk kwam KHC in een zetel terecht door een nederlaag van concurrent Wilsum tegen ’s-Heerenbroek. Op de laatste speeldag (8 mei 2010) kon KHC het kampioenschap veiligstellen tegen ZAC. Beide ploegen hadden nog een punt nodig. KHC voor de titel, ZAC voor de derde periode. Alle reden voor een salonremise. “Maar we hadden niks afgesproken”, weet Diender zich nog goed te herinneren. In de eerste zestig minuten was er inderdaad sprake van een echte strijd. Daarna geloofden beide ploegen het wel. Het stond toen 1-1. Diender opende in de 26ste minuut de score. In de 55ste minuut kwam ZAC op gelijke hoogte. Diender stond toen niet meer in het veld. “Ik had in die tijd last van een scheurtje in m’n meniscus. In de wedstrijd tegen ZAC ben ik er in de rust uitgegaan”, aldus Diender. Na de 1-1 vonden beide ploeg het al snel best. De buit was binnen voor KHC en ZAC. Het duel eindigde in een salonremise. “Het leek helemaal nergens op, maar het resultaat was belangrijk. Na afloop was de ontlading enorm. Niemand had voor het seizoen verwacht dat we kampioen zouden worden.”

Bloeiperiode

Het kampioenschap was het begin van een prachtige periode voor KHC en vormde deel 1 van in totaal drie achtereenvolgende promoties onder leiding van trainer Wezenberg. “Alles viel steeds meer op z’n plek. Van de jongens uit het seizoen 2009/2010 zijn er aardig wat blijven hangen. We zijn met z’n allen doorgegroeid.”