Afbeelding
Niek Teune

Kampenaar maakt van scheepskerkhof weer bruisende jachthaven

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Niek Teune)

KAMPEN – Gezonken boten, begroeide paden, drijvende motorolie. Jachthaven Seveningen leek in de zomer van 2019 meer op een vervallen scheepskerkhof dan op een bloeiende jachthaven. De laatste havenmeester was een halfjaar daarvoor gestopt. Kampenaar Hans Sneelooper ontdekte de haven, sloeg aan het opruimen en beheert nu een herboren jachthaven. “Als je alle problemen één voor één oplost, zijn er uiteindelijk geen problemen meer.”

Twee eenden scheren over het water van de jachthaven. Ze hebben er op deze morgen alle ruimte voor. Het is rustig in Jachthaven Seveningen. Aan de steiger wachten boten totdat zij weer uit mogen varen. De mensen die hun schip schoonmaken of opknappen, zijn op een hand te tellen. Drie jongens wieden het opschoten onkruid op het pad langs het water. De havenmeester kijkt tevreden over het glinsterende water. De zon schijnt op zijn gezicht.

Hans Sneelooper (50) is per oktober 2019 de nieuwe havenmeester van Jachthaven Seveningen. De Kampenaar, die in het dagelijks leven als Technische Dienst werkt bij MBI Beton, is in de gemeente Kampen vooral bekend van Vetservice Hajo. Tijdens een fietstocht stuitte hij op een vervallen spookhaven, die het al maanden zonder beheerder moest stellen. Sneelooper greep zijn kans en knapte met zijn vrienden en zijn kinderen de jachthaven op. Inmiddels is het leven er weer teruggekeerd.

In de zomer van 2019 fietste Sneelooper met zijn jongste zoon Koen (11) naar de jachthaven, omdat Koen daar graag eens wilde kijken. Wat vader en zoon daar aantroffen, hadden ze absoluut niet verwacht. “Ik schrok mij een hoedje. Het leek wel een scheepskerkhof. Alles was overwoekerd door onkruid.” Het tweetal klom op een van de vergeten boten. Motorolie dreef op het water dat in de kajuit stond. “Het was echt een zooitje. Ik heb die dag erop direct de Stadserven (beheerder van het Kampereiland, red.) gebeld om te vragen of ik kon helpen met het opruimen van de haven.”

Een paar dagen na het telefoongesprek stond Sneelooper opnieuw in de jachthaven. Ditmaal met zijn oudste zoon Marcus (15) en twee medewerkers van de Stadserven. “Ik mocht de haven opruimen. Maar ik kon natuurlijk niet zomaar alle boten naar de recycling brengen. Er moest bepaald worden welke boten wel en welke boten geen eigenaren meer hadden.” Toen dat gedaan was, begon Sneelooper met het afvoeren van de wrakken. “Het was een hele klus, want er lagen ook genoeg schepen op de bodem van de haven. Maar uiteindelijk is het gelukt.”

De medewerkers van de Stadserven vroegen Sneelooper al bij hun eerste kennismaking of hij beheerder van de haven wilde worden. De vorige havenmeester was begin 2019 gestopt. “Ik was direct enthousiast. Het leek mij mooi, zo’n haven beheren. Het zou niet voor het eerst zijn dat ik voor het één kom en met het ander ga. Uiteindelijk dacht ik: ‘Ik begin er gewoon aan en ik zie het wel’. Wat dat betreft ben ik altijd positief ingesteld. Als je alle problemen één voor één oplost, zijn er uiteindelijk geen problemen meer.”

De handtekeningen werden in oktober 2019 gezet. Sneelooper is sindsdien officieel pachter van de jachthaven. Maar wel van een jachthaven die nog behoorlijk opgeknapt moest worden. Sneelooper: “Er stond zoveel gras op de paden langs de haven, dat je niet meer kon zien dat er een pad lag. Samen met mijn vrienden en mijn zonen hebben ik alles weggehaald met een schep en een kruiwagen.” Daarnaast deed de nieuwe beheerder verschillende investeringen. “Wij hebben een hekwerk met een slot geplaatst, zodat alleen de gasten van de haven er nog kunnen komen. Ook zijn er alvast een paar beveiligingscamera’s opgehangen. Het is al een stuk netter”, aldus Sneelooper.

Nu de haven weer grotendeels opgeknapt is, moet Sneelooper de ligplekken weer verhuurd zien te krijgen. Daar maakt hij zich geen zorgen over. Hij heeft het liggeld iets verlaagd, ondanks de investeringen. “Liever een volle haven met mensen die minder betalen dan een haven met een paar mensen die veel betalen. De aanmeldingen stromen binnen. Als het op deze manier doorgaat, dan ligt de haven dit jaar weer vol.”

Sneelooper werkt voorlopig zijn lijstje af. Over enkele weken zijn alle camera’s geplaatst. “Als ik daarna nog tijd over heb, dan kan ik wel speeltoestellen neerzetten of misschien kano’s gaan verhuren”, denkt hij hardop. “Ik ben aan een avontuur begonnen, dat groter is dan ik vooraf gedacht had. Zonder alle hulp van mijn vrienden en kinderen had ik het nooit gered. Ik had helemaal geen verstand van boten en havens toen ik hier aan begon. Maar op de een of andere manier komt er altijd heel veel op mijn pad.”

Het interview voor dit artikel is al weken geleden bij Hans Sneelooper afgenomen. Hij is telefonisch bereikbaar op 06-30856697.