Afbeelding
Pixabay

WOAB verduurzaamt 99e woning in Overijssel

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Al bijna honderd woningen zijn in Overijssel duurzamer geworden via WOAB, oftewel het woningabonnement. Veel woningeigenaren zien wat betreft verduurzaming door de bomen het bos niet meer, zoveel mogelijkheden zijn er. WOAB maakt het voor de bewoners makkelijker om voor bepaalde maatregelen te kiezen na advies van een verduurzamingsspecialist. WOAB wordt mede gefinancierd door het Energiefonds Overijssel en is een social enterprise, dus zonder winstoogmerk. Huiseigenaren worden daardoor niet op kosten gejaagd.

Particuliere woningverduurzaming is een uitdaging. Veel mensen hebben geen idee waar ze moeten beginnen of wat voor hun huis de meest geschikte oplossingen zijn. Daarom stuurt WOAB een specialist langs, die binnen een tijdsbestek van twee uur de hele woning nauwkeurig inventariseert. Allemaal volgens de corona-richtlijnen van het RIVM. Een week later ligt er een duidelijk advies op de mat.

Van zonnepanelen tot afzuigunit

Zo ging het ook bij Charel ter Buuren, de 99ste woningeigenaar in Overijssel die koos voor verduurzaming van haar woning door WOAB. Het advies na de inspectie: het plaatsen van 6 zonnepanelen op het dak, isolatie van een spouwmuur, aanschaf van een warmtepomp, een slimme meter met zoneregeling per kamer en een Quooker ter vervanging van de waterkoker. Verder gaf verduurzamingspecialist Ben Dull het advies om het gasfornuis te vervangen voor een inductiekookplaat en een A-label afzuigunit met koolstoffilter te installeren.

Investeringen volledig terugverdiend

Twee weken na het advies krijgt de klant een duidelijke offerte, inclusief heldere toelichting. Voor financiering kan worden gekozen uit meerdere mogelijkheden, zoals eigen middelen, hypotheek, lening of subsidie. Ook kan er voor een combinatie worden gekozen als dat beter past bij de persoonlijke situatie. De investeringen worden uiteindelijk volledig terugverdiend door besparingen op de energiekosten. Omdat WOAB geen winstoogmerk heeft, kunnen de kosten laag worden gehouden. Het hele verduurzamingstraject bij de 99ste woning is binnen een tijdsbestek van 4 maanden gerealiseerd. Zo geniet de klant van meer wooncomfort, levert een bijdrage aan een beter milieu en stijgt de waarde van het huis.

Samenwerking met Energiefonds Overijssel

De combinatie van financiering, maatwerk, volledige begeleiding tijdens het traject en de 15 jaar garantie maken verduurzaming bereikbaar voor een veel grotere groep woningeigenaren. WOAB werkt in Overijssel samen met het Energiefonds Overijssel, dat geld beschikbaar stelt om particuliere woningbezitters te ondersteunen bij het verduurzamen van hun huis.

Meer informatie is te vinden op www.woab.nl. Deskundige medewerkers helpen huiseigenaren om hum woning op een verstandige manier en zonder extra kosten toekomstbestendig te maken.