Afbeelding
Daan Anthony

NAC-coach Peter Hyballa doceert trainers met passie en humor

· leestijd 1 minuut Sport

WILSUM - Voetbalvereniging Wilsum was afgelopen zaterdag gastheer van een trainersdag met de 44-jarige voetbaltrainer Peter Hyballa, de huidige coach van NAC uit Breda. In totaal 56 trainers uit heel Nederland en zelfs België waren naar Wilsum gekomen om licentiepunten te verkrijgen voor hun trainersdiploma.

De excentrieke en uitgesproken Hyballa gaf eerst tekst en uitleg over ‘Iglo-pressing’, ‘gegenpressing’, ‘gigolo’ en andere woorden die makkelijk blijven ‘hangen’ bij de deelnemers. Hyballa bracht zijn verhaal met veel passie en humor.

Na de theorie gingen de deelnemers naar het veld om aan de hand van praktijkoefeningen met het JO14-team van Wilsum aan de slag te gaan. Een mooie ervaring voor de jeugdspelers.

Na een lunch was ’s middags de eerste selectie van Wilsum aan de beurt om oefeningen te doen onder de bezielende leiding van Hyballa. Regelmatig werd de oefening stil gelegd om de cursisten tekst en uitleg te geven over zijn visie op het hedendaagse voetbal, uiteraard weer met veel humor en passie. Na afloop van het programma volgde de uitreiking van het certificaat door het organiserende voetbalscholing.nl en een welverdiend drankje.

Het bijwonen van de trainersdag was goed voor vier licentiepunten. In drie jaar moeten trainers vijftien licentiepunten verzamelen. Dick Schrijer, de nieuwe trainer van Wilsum, was een van de 56 aanwezige trainers. Ander namen waren onder andere Herman Oosterhaar, Eduard Lindeboom en Han Hanekamp.

Schrijer kijkt terug op een leuke dag. “Wilsum heeft zich goed op de kaart gezet. Het was goed georganiseerd. Ik vind de passie van Hyballa geweldig. Hij heeft ontzettend veel passie. Dat vind ik mooi. Hij probeert spelers mee te nemen in zijn enthousiasme.”

De aanwezige trainers maakten zoals eerder gemeld kennis met de speciale Hyballa-termen zoals ‘Iglo-pressing’ en de ‘bodyguard. “Met Iglo-pressing bedoelt hij met z’n allen druk zetten in de kleine ruimte. En de bodyguard is iemand die de ruimte bewaakt en de bal opvangt. En dan heb je nog de ‘pissing dog’. Dat vind ik persoonlijk een hele mooie. Iemand die met zijn been omhoog druk zet, een speler die niet vol druk zet. Daar is Hyballa niet van gecharmeerd”, lacht Schrijer.

Wilsum-voorzitter Gerdinand Fix kijkt tevreden terug. “Het is mooi dat je dit als club kunt organiseren. We hebben er ook de accommodatie voor. Wel was het jammer dat we niet de supporters konden bedienen. Het was nog voor 1 juli, daarom moest ook de kantine dicht blijven”, aldus Fix, die verklaart blij te zijn dat er vanaf 1 juli al oefenwedstrijden mogen worden gespeeld en de kantine weer open mag.