Zomerlezen met nieuw Kinderzwerfboekstation aan de Sterrekroos

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Het aantal Kinderzwerfboekstations in Kampen groeit gestaag. Aan de Sterrekroos 33 is Marjolijn Dijkstra een station begonnen in het coronavacuüm. In de nu aangebroken grote vakantie vraagt zij aandacht voor Zomerlezen. Bibliotheek Kampen heeft een fietspuzzeltocht opgezet langs de Kamper Kinderzwerfboekstations met een heuse schatkaart.

Zwerfboekstations zijn in diverse maten op diverse plekken te vinden. Iedereen kan daar gratis een boek lenen en bijvoorbeeld in een ander station weer terugleggen. Zo kunnen de boeken gaan zwerven door heel Nederland en daarbuiten. Sommige stations zijn speciaal gericht op kinderen. In 2015 startte in Kampen het eerste Kinderzwerfboekstation bij de Koningin Emmaschool. In mei heropende die school als CBS De Ontdekking. Recent opende wijkcentrum Reijersdam en Voedselpark De Groene Brunneper een station. Huize Dijkstra is het negentiende Kamper Kinderzwerfboekstation.

Huize Dijkstra
Als kinderen stoppen met lezen, kunnen zij terugvallen in niveau. Juffen en meesters noemen dit de gevreesde ’zomerdip’. Met het concept van Kinderzwerfboek is dat niet nodig en Marjolijn Dijkstra vraagt aandacht voor Zomerlezen.
Als tienjarige nam Dijkstra (39) vaak boeken mee op vakantie en liet die vervolgens liggen op de camping in Frankrijk. Daar nam ze ook weer boeken mee en zo raakte ze al vroeg vertrouwd met deze laagdrempelige manier van lezen. Toen ze gedwongen thuis zat in de coronacrisis, zoals een groot deel van Nederland, begon het idee weer op te spelen om zelf een Kinderzwerfboekstation te beginnen.
Bij de kringloopwinkel tikte ze een speelgoedkistje op de kop. Die werd al snel vervangen door een grotere, metalen kist van Marktplaats. De verkoper vond haar idee zo leuk, dat ze de kist meekreeg voor slechts een appeltaart. Ze houdt in de gaten dat de boeken niet al te oud zijn waarbij ze wordt geholpen door regelmatige boekenschenkingen van Kinderzwerfboek en Bibliotheek Kampen.


Marjolijn Dijkstra ordent de boeken in Kinderzwerfboekstation Huize Dijkstra aan de Sterrekroos 33 (foto: Maarten van Gemert)

Fietspuzzeltocht
Bibliotheek Kampen heeft een fietspuzzeltocht opgezet langs de Kamper Kinderzwerfboekstations, waarbij ook de Zwartendijk, IJsselmuiden en Wilsum worden aangedaan. In de hal van de Bibliotheek liggen routekaartjes bij de lift. Bij elk station plak je een sticker in het boek dat je bij het eerste station hebt meegenomen.
Sommige Kinderzwerfboekstations hebben ook boeken voor volwassen zodat er ook boeken voor vaders en moeders geleend kunnen worden. Na afloop laat je de verzamelde stickers zien in de bieb waar de kinderen een kadootje krijgen en een laatste puzzel- annex speurtocht door de bieb.
Van Dijk Bikes heeft een hoofdprijs beschikbaar gesteld. Bij de Hema staat ook een Kinderzwerfboekstation en krijgen fietspuzzelaars een gratis drankje.

Zomerlezen
Kinderzwerfboek zorgt dat de stations goed gevuld blijven deze zomer. Het aanbod loopt van peuter- tot tienerleeftijd en varieert door uitruil en nieuwe aanwas. De boeken hebben een sticker waarmee hun zwerftocht te volgen is.
De bedenker van Kinderzwerfboek is Leo Dijkgraaf. In 2010 gaf hij het idee Kinderzwerfboek cadeau bij het vijftigjarig bestaan van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Op 26 mei 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein en gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland. Sinds 2014 worden er Kinderzwerfboekstations opgericht in het hele land.
Dijkstra heeft het vermoeden dat het idee ooit in Frankrijk begonnen is, waar zij ermee kennismaakte. Na drie decennia vervulde ze haar sluimerende droom van een eigen Kinderzwerfboekstation. De volgende droom is een grotere dan nu. Maar helaas, dat mag vooralsnog niet van manlief.


In Zwerfboekstation Huize Dijkstra ligt bovenop de Schatkaart voor de puzzeltocht (foto: Maarten van Gemert)