Afbeelding
Tennekes

Erfgoedprijs Zwolle-Kampen voor tuinhuis IJsselmuiden (3 foto's)

· leestijd 2 minuten Algemeen

Zaterdagmorgen 12 september 2020 werd de Erfgoedprijs 2020 door de wethouders Albert Holtland en Monique Schuttenbeld (Zwolle) overhandigd aan de heer Geert Leusink van praktijk voor natuurgeneeskunde Merula in het theehuis in IJsselmuiden.

Het college van burgemeester en wethouders had op advies van de ‘selectiecommissie Erfgoedprijs’ besloten om de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen uit te reiken aan de eigenaar van het tuinhuis in IJsselmuiden, waar de praktijk voor natuurgeneeskunde Merula gevestigd is. De eigenaren lieten dit tuinhuis aan de Burgemeester van Engelenweg 92A verbouwen op basis van een bijzonder ontwerp door SEC architecten.

Er is een inbouw gecreëerd in het monumentale tuinhuis, waardoor het hele monumentale interieur intact blijft. De praktijk voor natuurgeneeskunde Merula krijgt de Erfgoedprijs als waardering voor de bijzondere wijze van restauratie en herinrichting van dit historische gebouw. De Erfgoedprijs wordt uitgereikt door de wethouders Albert Holtland (Kampen) en Monique Schuttenbeld (Zwolle) tijdens een informele bijeenkomst op Open Monumentendag.

Commissie Erfgoedprijs

Voor dit jaar is een selectiecommissie Erfgoedprijs in het leven geroepen, met daarin Cees Spanjer (Stichting Stadsherstel Kampen) en Theo van Mierlo (Monumentenraad). Zij hebben samen met de ambtenaren Monumentenzorg Annemiek Jonker en Johan Abbink de selectie gemaakt. Verschillende projecten kwamen aan bod, waarvan één eruit sprong: het tuinhuis!

Het tuinhuis is op basis van een aantal criteria gekozen, zoals:

  • De prijs wordt uitgereikt voor een object, terrein of project van historische waarde.
  • De prijs wordt uitgereikt aan een goed voorbeeld van het beheren, restaureren of in stand houden van cultuurhistorisch erfgoed.
  • De prijs wordt uitgereikt als het voortbestaan van het object is gewaarborgd.
  • Bij de beoordeling wordt gelet op zaken als (openbare) toegankelijkheid, belangrijke spin-off en uitstraling voor de omgeving en/of gemeente, passend (her)gebruik en integratie van cultuurdragers.

Historische waarden en ontwerp

Het tuinhuis hoorde, net als het nog bestaande landhuis, bij de buitenplaats ‘De Meerburg’ en ligt bij de splitsing van de waterlopen ‘De Beek’ en ‘Het Meer’. In en om IJsselmuiden lagen veel buitenplaatsen. De landhuizen zijn bijna allemaal in de loop van de negentiende eeuw afgebroken. Nu rest er van de meeste buitenplaatsen niets meer dan soms een laan of de naam op een huis.

In 1885 liet de nieuwe eigenaar ‘De Meerburg’ verbouwen naar een ontwerp van het Zwolse architectenbureau W. en F.C. Koch. In die tijd werd ook het tuinhuis gebouwd. Sinds 1998 is het tuinhuis beschermd als Rijksmonument. Het gebouw is bijzonder door zijn ligging en vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur-onderdelen. Die onderdelen zijn in het ontwerp behouden gebleven. SEC architecten heeft voor de nieuwe bestemming als praktijkruimte een inbouwunit ontworpen die vrij blijft van de achter- en zijgevels. Hierdoor blijft het hele monumentale interieur intact. Deze unit is volledig omkeerbaar en is daarom een goed voorbeeld van in stand houden en herbestemmen.

Het gebouw is voor de toekomst bewaard gebleven door de herbestemming als praktijkruimte. Het ontwerp doet geen afbreuk aan de monumentale waarden. Dit icoon voor IJsselmuiden en de gemeente Kampen is zorgvuldig getransformeerd. De eigenaar krijgt de Erfgoedprijs als waardering voor de bijzondere wijze van restauratie en herinrichting van dit historische gebouw.

Erfgoedprijs

Sinds 2008 wordt de gemeentelijke Erfgoedprijs Zwolle-Kampen uitgereikt als waardering voor het op goede wijze beheren, restaureren en in stand houden van ons cultuurhistorisch erfgoed. De Erfgoedprijs wordt elk jaar afwisselend in Zwolle of Kampen uitgereikt aan de eigenaar of initiatiefnemer van een lokaal project of object. Dit jaar was Kampen aan de beurt. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden ter waarde van € 1.000.

Afbeelding
Afbeelding