Afbeelding

Wethouder zoekt woning

· leestijd 4 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Aan zijn bovenwoning in Utrecht hangt al een 'te koop-bord'. Nu nog een plekje in Kampen. Wethouder Geert Meijering keert, na zijn vleugels te hebben uitgeslagen in Belfast en Utrecht, terug naar zijn geboortestad. Een wethouder hoort immers te wonen in de stad waarvoor hij werkt. "Ik had een ontheffing voor twee jaar. Maar verhuis nu definitief. Ik ervaar dat toch een beetje als symbolisch moment. Als een onderstreping van mijn keuze voor de Kamper politiek en als blijk van mijn commitment aan het CDA".

Wethouder Meijering is een opvallende verschijning in de Kamper politiek. Met zijn 31 jaar is de hij zo'n twintig jaar jonger dan de gemiddelde Nederlandse wethouder en hoewel zijn lengte bij de redactie niet bekend is, torent de oud-volleyballer waarschijnlijk ook zo'n twintig centimeter boven de gemiddelde wethouder uit. Bovendien lag zijn naam niet op de lippen van menig politiek beschouwer toen het CDA anderhalf jaar geleden een wethouder zocht. Maar ineens was hij er, overgevlogen uit zijn studiestad Utrecht, en hij kreeg meteen een spannend dossier op zijn bord: het parkeerbeleid in de binnenstad.

Bij het Nederlandse voetbal zijn er zo'n zestien miljoen bondscoaches, bij het parkeerbeleid, zijn er in Kampen zo'n 50.000 wethouders. Een taaie kluif dus. En dan blijken in december, in de traditioneel drukste winkelmaand, de recent vernieuwde parkeermeters niet te werken. "In de periode dat de parkeermeters er uit lagen, kon ik me nergens vertonen of ik werd op het parkeren aangesproken. 'Wanneer ga je ze repareren?' werd mij dikwijls gevraagd. Alsof ik bij wijze van spreken zelf met een schroevendraaier alle meters af zou lopen."

Parkeermeters
Het traject bezorgde Meijering wat hoofdbrekens en diverse malen kon hij aan de raad uitleggen hoe het ervoor stond. Reparaties duurden langer dan verwacht en de beslissing om de meters buiten gebruik te stellen heeft uiteindelijk zo'n 260.000 euro gekost. Vorige week sloot de gemeente het dossier eindelijk af, nadat zij tot overeenstemming kwam met de leverancier van de meters. Over de deal is Meijering tevreden, over de inhoud zwijgt hij. Het langslepende conflict is beklonken met een deal waarover niets naar buiten mag worden gebracht. Dat dit niet het meest krachtige signaal uitstraalt, neemt Meijering op de koop toe. "Ik denk dat we er voor beide partijen het hoogst haalbare uit hebben gehaald."

Soepeler ging het met zijn dossier jeugdzorg. Kampen is al ruim voordat het politiek daartoe gedwongen werd overgegaan tot een hervorming van zorg. Kampen koos voor een ander model dan veel andere gemeentes die veelal met wijkteams werken. In bijvoorbeeld Zwolle kende dit veel opstartproblemen en onze buren kijken dan ook met veel aandacht naar het Kamper model dat veel meer inzet op veldverkenning en hulp op locatie.

"Als kinderen op scholen een extra hulpvraag nodig hebben, dan komt het maatschappelijk werk naar de school. In een veilige omgeving beslissen zij dan of een doorverwijzing nodig is. Wij willen hulp bieden op de logische plekken. In andere steden moet je daarvoor naar een wijkgebouw. Het Kamper model werkt vooralsnog heel goed."

Zwembad
Een andere portefeuille die veel inwoners aan zal spreken is die van het zwembad. De bouw ligt op schema en zoals het er nu naar uitziet verloopt de overgang zonder oponthoud. Op 31 december 2016 worden de deuren van de Steur gesloten en op 1 januari 2017 kan men van de hoge in het nieuwe bad. Meijering denkt dat Kampenaren die het bad na die datum betreden, blij verrast zullen zijn. "Het is misschien even wennen, omdat het bad wat kleiner is, maar het is wel state of the art en voorzien van alle moderne faciliteiten. Wie nu door De Steur loopt ziet direct dat het bad op zijn laatste benen loopt. Ik denk wel dat het het einde is van een tijdperk. Veel Kampenaren hebben herinneringen aan het oude bad. Ik sprak laatst nog een oudere man die zich nog levendig wist te herinneren hoe er destijds via een erwtensoepactie geld was ingezameld voor de bouw van het bad."

De Zuiderzeehaven, ook niet de minste portefeuille, zit ook in het takenpakket van de jonge wethouder. Ook daar loopt alles volgens plan. Kort geleden is de raad unaniem akkoord gegaan met 'The Port of Zwolle'. Een samenwerkingsverband tussen de havens van Kampen, Zwolle en Meppel. "Ik denk dat dit een hele goede stap is voor de drie havens. Afzonderlijk zijn het vrij kleine spelers, maar samen kunnen ze een serieuze partner vormen voor steden als Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam. Onlangs bracht ik een werkbezoek aan deze laatste twee havens. De mensen die ik sprak gaven aan dat zij het veel prettiger vonden om te werken met een groot havenbedrijf Port of Zwolle, dan met de havens onderling. Dit biedt grote kansen."

Een ander Kampen
Meijering vertrok zo'n tien jaar geleden naar Utrecht. Nu hij sinds anderhalf jaar is teruggekeerd, treft hij naar eigen zeggen een compleet veranderde stad aan. "Vooral de sfeer in de raad is verbeterd", zegt hij. "Partijen zijn nader tot elkaar gekomen. Als je nagaat dat zo'n tien jaar geleden bijna een burgemeester weg moest, omdat hij een kermis op zondag toestond, terwijl je nu zelfs Kerst in Oud Kampen op zondag kunt organiseren. Ik denk dat er zowel in de raad als in de stad meer harmonie is. Meer begrip voor elkaar. Kerken zien nu in dat zij er ook van kunnen profiteren als er activiteiten zijn op zondag. Ze doen hun deuren open en tonen zich gastvrij. Bovendien merken de beide partijen als ze maar respect opbrengen voor elkaar, dat er dan veel meer mogelijk is."

Kampen is volgens de wethouder, mede dankzij de eensgezindere sfeer, een meer bruisende stad geworden dan tien jaar geleden. "Er worden heel veel mooie dingen georganiseerd, zoals de Leuke Lange Zaterdag, KIOK en bijvoorbeeld het Kamper Kadefestival. Partijen zoeken elkaar op en slaan de handen ineen."

Wethouder Meijering kijkt met plezier terug op zijn eerste anderhalf jaar als wethouder. Vorige week is gebleken dat ook de Kamper CDA-fractie dat doet. De fractie, het afdelingsbestuur en Meijering hebben een gesprek gehad over de toekomst en uitgesproken dat zij de komende jaren samen verder willen. Afgelopen weekend zijn ook de leden ingelicht. Een mooi moment om de verhuisdozen in te pakken vond Meijering. "Waar we gaan wonen weten we nog niet. Er zijn zoveel mooie plekken in de gemeente, maar we komen deze kant op."