Afbeelding
Unsplash

‘We staan er niet goed voor, ook in IJsselland’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – “Hoe moeilijk het ook is, we staan achter de afgekondigde landelijke maatregelen om het aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen”, sprak Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van het Regionaal Beleids Team (RBT) woensdagmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie.

“Het kon niet anders”, verzuchtte Snijders, “hoe moeilijk het ook is voor sommige sectoren als bijvoorbeeld de horeca en de sport.” Hij snapt dat de maatregelen landelijk zijn, ook nu de regio IJsselland nog onderin de categorie ‘zorgelijk’ zit. “Het is een kwestie van tijd. Het aantal besmettingen neemt hier ook toe. Laten we hopen dat het niet erger wordt. We hebben ook veel zorg in de regio. We willen daarvoor toch een zeker mate van continuïteit kunnen waarborgen.”

Beboeten

Om de maatregelen te handhaven wordt daarop meer energie gezet, benadrukte Arjan Mengerink, directeur van de Veiligheidsregio IJsselland. “De afspraak is dat we eerst waarschuwen, dan beboeten. Aangezien dit traject intensiever wordt, zal de kans op boetes toenemen. Onze grootste aandacht gaat naar groepsvorming, horeca en de keten in onze regio.”

Zorgelijk

In de afgelopen week testten 768 mensen in de regio positief op het virus, vertelde Rianne van den Berg, directeur van GGD IJsselland. “Het aantal mensen in de categorie van veertig tot zestig jaar neemt toe en vooral ook boven de zestig. Dat is zorgelijk, omdat dit een kwetsbare groep betreft waarbij ziekenhuisopnames vaak vereist zijn.” Het aantal testlocaties wordt uitgebreid met drie in Hardenberg, Raalte en Kampen. Ondertussen is ook de laboratoriumcapaciteit opgeschroefd.

Testlocaties

Van den Berg: “We proberen dat mensen maximaal twintig minuten moeten reizen om bij de dichtstbijzijnde locatie te komen. Wie dat wil, kan ook buiten de regio worden getest en als er clusters van besmettingen zijn, kunnen we ook een pop-up testlocatie inrichten. Zo groeien we naar 2.800 testen per dag eind dit jaar. Waar nu negentig mensen de testen doen, verwachten we dat er dat uiteindelijk 120 worden.”

Bellen

Ook zet GGD IJsselland het bron- en contactonderzoek door. “Dat gaat nog steeds”, volgens Van den Berg. “Met ongeveer 150 besmettingen per dag gaat het nog net om mensen te bellen. Als bellen niet meer lukt, moeten we het schriftelijk gaan doen. Bij meer dan vijftig procent van de besmettingen kunnen we de bron niet herleiden. Desondanks vinden we het belangrijk dat mensen weten met wie ze in contact zijn geweest en ze over hun besmetting kunnen informeren.”

Golf

Dat het aantal besmettingen hoger is dan in de vorige golf, is volgens haar logisch. “Er wordt natuurlijk veel meer getest. Maar het zegt wel iets over de huidige situatie. In Nederland is inmiddels één op de 130 mensen drager van het virus.”

Uitslag

Sinds vorige week gaat een groot aantal testen naar laboratoria in Duitsland. “Dat kent wat opstartproblemen, nu zeven Nederlandse regio’s er ineens met hun testen komen”, erkent Van den Berg. “Het heeft ertoe geleid dat een aantal mensen langer heeft moeten wachten op hun uitslag. Als het goed is, wordt dit probleem nu opgelost.” Ook zij is blij met de corona-maatregelen die nu zijn genomen. “Als we dit niet doen, loopt de zorgcapaciteit een groot risico. Gelukkig kunnen de ziekenhuizen en zorginstellingen de situatie in de regio nu nog goed aan.”