Afbeelding

Sport als pepmiddel werkzoekende

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? Sport is een uitstekend pepmiddel voor werkzoekenden die graag aan de slag gaan. De succesbeleving die sporten aanwakkert, is namelijk dezelfde als die jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Dat is althans de achterliggende filosofie van ?In beweging naar werk' dat onlangs in Kampen van start ging.

De kick-off van het project was op sportpark de Venen en de Maten, de kantine van voetbalclub KHC om precies te zijn. Geen toevallige locatie. Behalve sporten, gaan de deelnemers ook klusjes doen en een paar extra handen zijn welkom bij KHC. De deelnemers krijgen een intakegesprek om te kijken wat ze kunnen ? sommigen zitten namelijk thuis (mede) om fysieke redenen ? en na een aantal weken bestaat de mogelijkheid dat ze instromen op de arbeidsmarkt. Binnen het project participeren namelijk ook Kamper werkgevers. IMpact, het UWV en de gemeente zijn eveneens partijen die meedoen en input leveren.
De groep sporters en klussers, die momenteel dus in een uitkeringssituatie zitten, gaan bewegen onder leiding van Paul Brink. Brink spreekt liever van bewegen dan van sporten. ?Bij de term sporten denken veel mensen al snel aan presteren en concurreren met de ander. Het gaat mij er echter niet om dat je bij speergooien, om dat voorbeeld maar te gebruiken, heel ver kunt gooien. Nee, het gevoel dat je kunt speergooien, dat is waar het mij om gaat. Daardoor ontstaat succesbeleving en dat kan jou verder helpen, ook als je weer wilt of gaat werken.? Daarnaast word je van sporten fitter en dus belastbaarder. ?Als het goed is kan je naar zestien a achttien weken meer aan que belasting dan toen je begon.?
Niet elke deelnemer zal doorstromen naar regulier werk weet Brink. In Amsterdam bracht een soortgelijk project echter zo'n 72 procent weer terug naar de arbeidsvloer. Het is een vrij extreem voorbeeld bekent Brink, maar percentages in andere steden mogen er eveneens zijn. Sportparkmanager Rob Kluvers van de Venen en d Maten maakte tijdens zijn introductie op het onderwerp onder meer bekend dat er een universitair onderzoek komt dat de resultaten in kaart moet brengen. ?Volgens recente berichten gaat het weer de goede kant op met de economie. Dat kan straks de vraag oproepen of we een succes moeten toeschrijven aan gunstiger omstandigheden of dit project. Het onderzoek kan die vraag beantwoorden zodat we weten of het echt werkt.?
Aansluitend op het officiële startmoment volgde er voor de aanwezigen een korte sportsessie buiten, op het veld van KHC. Een van de twee activiteiten was een balspel. Een team met groene linten om speelde tegen een team zonder. Degene met bal mocht daarmee zelf niet lopen, maar de bal wel naar een wandelende medespeler gooien ten einde aan de andere kant van het speelveld te scoren. Aan de opponent de taak om dat met een goede interceptie te voorkomen. Gaandeweg werden er spelregels toegevoegd en dat gebeurde in samenspraak met de spelers zelf. Want, zo is de redenatie van Brink, door de deelnemers dat zelf te laten bepalen krijg je een heel andere dynamiek.
Bij het andere spel speelde overleg een nog grotere rol. ?Het geeft mij meteen een inzicht in wie er opstaat als leider en wie meer een dienende rol heeft. Niets daarbij is goed of fout, het is bedoeld om inzicht te krijgen?, aldus Brink.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.