Afbeelding

Kogge blijft 'zonder twijfel' in Kampen

Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Gaat hij nou eerst naar Lelystad of naar Kampen? Het is niet voor iedereen helemaal duidelijk of de IJsselkogge wel of niet gegarandeerd naar Kampen gaat. Volgens burgemeester Bort Koelewijn is het echter zonneklaar: "Ik heb geen greintje twijfel, na conservering komt hij naar Kampen."

In de persberichten die Rijkswaterstaat verspreidt over de lichting van het wrak, wekt de instantie de indruk dat de plek waar de Kogge geëxposeerd wordt nog niet bekend is. Zij spreken voortdurend over 'een plek'. Ook tijdens de persconferentie maandagochtend benadrukten enkele partijen, zoals de stichting Kamper Kogge nog het belang van tentoonstelling in Kampen.

Wat Koelewijn betreft is de angst dat de Kogge naar een andere stad vertrekt ongegrond. "Hij kan hier worden geëxposeerd en ik heb geen twijfel dat dat gebeurt." Volgens de burgemeester zou iedere andere locatie een breuk met het verleden betekenen.
Koelewijn zoekt nog naar een moment om de verbinding met Kampen opnieuw symbolisch te leggen. Zo denkt hij eraan om, als de Kogge boven water wordt gehesen, een handtekening te zetten, waarmee de komst naar Kampen wordt beklonken.