De ’maaimachines’ van Van der Weerd
De ’maaimachines’ van Van der Weerd foto: Maarten van Gemert

Aanbesteding WDODelta naar Van der Weerd Grafhorst

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
GRAFHORST – Aannemingsbedrijf Van der Weerd uit Grafhorst heeft de aanbesteding binnengehaald om de komende twee jaar te maaien voor Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Bij de voorwaarden speelde ”oog voor natuur en biodiversiteit” een belangrijke rol, voortvloeiend uit het coalitieakkoord van het waterschapsbestuur. Van der Weerd gaat ”gedifferentieerd maaien”.

Onder de titel ’Samen duurzaam verder’ had het nieuwe dagelijkse bestuur van WDODelta vorig jaar een coalitieakkoord gesloten. Daarin werden extra accenten gelegd op onder meer klimaatadaptatie en agrarisch waterbeheer. Voor het beheer van dijken en sloten resulteert dat in “oog voor natuur en biodiversiteit”. Van der Weerd kwam als beste uit de bus voor het alzo maaien van de dijken.

Duurzaam maaien
Van der Weerd Grafhorst begon ooit met het maaien van de bermen voor boeren in de omgeving. Inmiddels omvatten de bedrijfsactiviteiten het totaal onderhoud op en langs wegen en in de openbare ruimte voor tal van (semi-)overheden. Vorig jaar vierde het bedrijf zijn vijftigjarig bestaan en de ingebruikname van een groot terrein aan de andere kant van het dorp.

WDODelta spreekt over een ”zorgvuldig aanbestedngstraject” waarbij ”oog voor natuur en biodiversiteit” een belangrijke rol speelde. “Met deze aanbesteding pakken we als waterschap ook de kans om daaraan nog meer invulling te geven bij onze maaiwerkzaamheden”, vertelt bestuurder Breun Breunissen. Bij duurzaam maaien speelt ook bijvoorbeeld de keuze van brandstof een rol evenals het gebruik van materieel.


Maaicombinatie op het terrein van Van der Weerd Grafhorst B.V. (foto: Maarten van Gemert)

Gedifferentieerd maaien
Eén van de voorwaarden in de aanbesteding luidde ”gedifferentieerd maaien”. Breunissen licht toe dat ”dat betekent dat we delen van de grasmat onaangeroerd laten om ze een volgende maaironde pas te maaien. Op die manier hebben insecten voldoende eten in de buurt. Als we dijken helemaal in één keer maaien, wordt de afstand voor bepaalde insecten te groot om nog voedsel te kunnen vinden.”

Slootbermen worden in de lente en de zomer gemaaid oftewel tijdens het groeiseizoen. Dijken laat het waterschap twee maal per jaar maaien, tussen mei en half juni en in september. Hiermee wordt het water op peil gehouden, niet te hoog of te laag, en zo moet een sloot voldoende water aan en af kunnen voeren. Bij alle maaiwerkzaamheden verzekert het waterschap zich te houden aan de Wet Natuurbescherming.