Afbeelding

Mister M: Tropentijd (plusversie)

· leestijd 2 minuten Algemeen

Ons koude kikkerlandje is niet meer. De afgelopen tijd was ons klimaat soms tropisch. Inclusief muggen en moessons. Het spreekwoord 'het kan vriezen en het kan dooien' lijkt in een lang vervlogen Nederland te zijn ontstaan. De betekenis blijft wel opgeld doen. Het kan alle kanten uitgaan, ook dezelfde, op velerlei gebieden. Met de economie, met de politiek ? dat blijft van alle tijden.

De afgelopen eeuw is duidelijk gebleken dat het met de economie alle kanten op kan. We hebben pieken en dalen gekend en volgens de laatste berichten zouden we uit het huidige dal kruipen. Of zouden deze berichten uit de koker komen van de overheid en het bedrijfsleven? Beide hebben belang bij optimisme en consumptiegedrag dus zij willen het ons misschien graag doen geloven. De één weet niet waarover het gaat en boekt nog een vakantie erbij naar de echte tropen, ver buiten Nederland. De ander snapt niets van het nieuws, dat misschien wel geen nieuws is. Zijn of haar worstelingen om een geciviliseerd bestaan te behouden, duren voort. Er is geld genoeg in Nederland maar zeer ongelijk verdeeld. GroenLinks heeft het begrip basisinkomen ontdekt en wil hierover de mensen informeren ? zij het over een paar maanden pas. Het initiatief is nochtans lovenswaardig. Die paar maanden zullen in het niet vallen bij de eventuele tijd die het zal kosten om de maatschappelijk gevestigde orde warm te maken voor het idee.

Dominee Van den Berg (naamgenoot van zijn geëmigreerde collega) analyseerde het nieuws over de economische ontwikkelingen afgelopen zondag in de Dorpskerk van IJsselmuiden treffend alsvolgt: ?Het zal crisis blijven totdat Jezus Christus terugkeert op aarde.? Hij doelt daarmee op een veel bredere crisis. Toezichtcommissies, Balkenendenorm en vertrouwenspersonen ten spijt blijft de mens zich misdragen. Op politiek niveau zien we dat momenteel terug in ons koloniale gedrag naar de Grieken toe. Zij zullen en moeten naar onze pijpen dansen. We geven natuurlijk niet toe dat we ze nooit tot de Eurozone hadden moeten toelaten en nu wordt een zogenaamde Grexit simpelweg als onmogelijk bestempeld. Nou ja, simpel. Dat is het niet en dat is misschien wel het grootste probleem.



De Griekse tragedie toont ons dat het met de politiek alle kanten uit kan gaan, ook terug in de tijd. Zoals de moessons (tropische regenbuien) bij ons tot hooguit een dag beperkt blijven, zo kort van geheugen blijkt ook de politiek weer te zijn. In januari publiceerde Jesse Frederik een onthutsend artikel over onder andere het feit dat al eerder de huidige verhouding Griekenland-Duitsland zich had voorgedaan, in 1897! En zo beroert Griekenland, dat het fundament van onze huidige beschaving legde, duizenden jaren later weer onze subsistentie. Er zijn landen die minder presteren.

Ditmaal is de zogenaamd bekoorlijke Euro de aanleiding, die cultuurverschillen negeert. Mogen de Grieken misschien wat langzamer of minder werken in hun warme klimaat? Zodra bij ons de temperatuur extreem omhoog schiet, wordt er overal in paniek een tropenrooster ingevoerd. Doch het sublieme Nationaal Hitteplan behoedt ons voor grote rampen. Daarmee vertelt onze lieve overheid de domme burger wat te doen bij warm weer. Met op de tropen afgestemde openingstijden proberen winkels soms nog klanten binnen te krijgen. Kerken hebben doorgaans trouwere bezoekers die toch wel komen. Alhoewel je daar soms, alle goede bedoelingen ten spijt, bij een preek wel eens wenst dat de dominee een tropenrooster zou aanhouden.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel