Afbeelding

Met je vuilniszak door de halve binnenstad

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? Een half uur martelen met een zak vuilnis was de druppel die de emmer deed overlopen bij Chantal Spijker. De zogenoemde vulcilinder van de nieuwe afvalcontainers in de binnenstad zijn alles behalve overbemeten.

Met een beetje pech slaat de klep ook nog eens terug tot halverwege de opening en moet je nog een keer het pasje er langs halen. En dus ? twee keer betalen. Tel daarbij op dat het ?een stukje' lopen is naar de containers en de ergernis van de bewoners is verklaard.
Voor Spijker was dat reden een petitie te starten.
KAMPEN- De actie op petitie.nl was al snel goed voor een kleine vierhonderd steunbetuigingen van buurtgenoten die de containers als schakel binnen het nieuwe vuilnisbeleid ook geen verbetering vinden.

Inmiddels heeft er een overleg met de gemeente plaatsgevonden en hebben de bewoners hun wensen kenbaar gemaakt. Hun verlanglijstje houdt overigens niet in dat de ondergrondse containers weer verdwijnen ? ?dat gaat niet gebeuren' ? maar dat er aparte containers bij komen voor het scheiden van afval. Een van de bewoners zou die containers, die alleen toegankelijk zijn voor bewoners, op naam kunnen krijgen. Mocht dat wat betreft de gemeente geen optie zijn, dan zien de binnenstadbewoners graag een aanpassing van het tarief van 1,66 euro per aangeleverde 40-liter-zak.
?Momenteel kan de gemeente in de binnenstad geen gft (groente- fruit en tuinafval, red.) aanbieden. Daardoor zijn onze 40-liter-zakken veel eerder vol?, zegt Johan van Baars, die eveneens bij het gesprek met de gemeente aanwezig was. Net als Spijker woont hij in de Valkstraat. ?Het was een stevig maar goed gesprek?, zo blikt Van Baars terug op de bijeenkomst. Het hoofd civiele werken van de gemeente is poolshoogte komen nemen en de gemeente komt voor 1 september terug op vragen die namens de buurtbewoners in een brief zijn gesteld.
Behalve de in de ogen van de binnenstedelingen te kleine openingen is het nu ook verder lopen naar de containers. Niet zo leuk als je, zoals een vrouw in de buurt, reuma hebt, benadrukt Van Baars. ?Dat belooft nog wat als de hele binnenstad overgaat op dit systeem?, vult Spijker aan. ?Dan lopen mensen met een zak door de halve binnenstad.?
Overigens haast de Kamperse zich te zeggen dat de schuld, van wat door de bewoners toch wel als een heel serieus probleem wordt ervaren, niet louter de gemeente moet worden aangerekend. ?De openingen zijn echt te klein, ik krijg er althans bijna geen 40-liter-zak naar binnen. Maar dat de nieuwe ondergrondse containers er zijn gekomen, heeft te maken met een ambitie om het percentage gescheiden afval omhoog te brengen. Een opdracht die door Den Haag is opgelegd aan de Nederlandse gemeenten.?
Alleen is dat niet zo gecommuniceerd weet Van Baars. ?Aanvankelijk wisten wij niet beter dan dat de gemeente af wilde van de kliko's om het straatbeeld leger en mooier te maken en om die reden ondergronds ging. Dat het een Rijksopdracht is, stond niet te lezen in de brief die aan ons is verstuurd.? Het scheiden van afval is tegelijkertijd wel een bottleneck. Want probeer maar eens plastic, restafval en gft te verzamelen en af te voeren in aparte zakken of containers. ?Sommige mensen in de binnenstad hebben niet eens een tuin, dus waar moet dat dan allemaal staan??, verwoordt Spijker het probleem. Graag ziet ze dat de gemeente maatwerk levert. ?Per straat moet je bekijken wat de beste oplossing is.?
Voor de Valkstraat zouden drie aparte containers dus een alternatief zijn. ?Is er in een straat niemand te vinden die deze containers op zijn of haar naam wil, dan is dat ook een keuze. In dat geval moet je niet klagen over dat de zakken zo snel vol zitten en je weer 1,66 euro moet betalen?, zegt Spijker. Van Baars is het met haar eens. Binnen de huidige situatie vindt hij 1,66 euro per zak veel geld. ?Doordat onze zakken eerder vol zitten dan die van bewoners in andere wijken betalen we meer en het parkeren is hier ook al niet goedkoop.?
De twee geven tot besluit nog een andere reden om nog eens kritisch naar het vuilnisbeleid te kijken. Met gevoel voor understatement toont Spijker op haar smartphone foto's van zwerfafval; zakken die worden gedumpt aan de voet van de containers. ?Met warm weer gaat dat al snel stinken. Het idee van de gemeente om met ondergrondse containers een fraaier straatbeeld te krijgen wordt er mee tenietgedaan.?