Afbeelding
Pedro Sluiter

Eerste windturbine Kampen overeind

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)

KAMPEN ? In de Haatlandhaven staat de eerste windturbine van de gemeente Kampen. Een huzarenstukje, zeggen kenners. De molenbladen moesten op een terrein van beperkte grootte omhoog getakeld worden. De eerste bedrijven in de Kamper havens worden mogelijk eind van deze zomer al van stroom uit windenergie voorzien, zegt projectleider Jelle Weever.

Centimeter voor centimeter kruipt het 8 ton wegende blad omhoog. Door de wolken breekt voorzichtig de zon. De wind wakkert zo nu en dan wat aan. Een mannetje of acht staan op de grond met touwen in de handen omhoog te turen. Het is het laatste rotorblad van de eerste windturbine van Kampen die omhoog gehesen wordt. In de top zitten werknemers van Enercon klaar om het blad vast te koppelen. Jelle Weever heeft aan het hek telefonisch contact met zijn vader Bert, een van de drie initiatiefnemers van dit project. In een lijn komen in de Haatland- en Zuiderzeehaven vier van deze molens te staan. Veertien jaar is aan het project gewerkt. ?Met alle gebouwen hier was deze molen moeilijk in te passen. De molens van Enercon hebben de beste prestaties?, zegt Jelle Weever. ?Molens van deze Duitse fabrikant komen ook in het grote windpark op Urk te staan.?

De vier molens leveren jaarlijks voor gemiddeld tussen de 10.000 en 12.000 huishoudens aan energie op. Gemiddeld genomen zijn  deze molens ? 100 meter hoog met 41 meter lange wieken ? een van de kleinere, zegt Gerhard van Deuveren van Topwind. Het bedrijf waarvoor hij werkt houdt toezicht op het onderhoud bij molens. ?De molens die nu vaker gebouwd worden, zijn groter, want dat levert meer energie op.? Hoe hoger, hoe harder de wind waait en des te meer energie levert de molen op, zegt hij. Bij deze molen worden de bladen een voor een omhoog getakeld. Normaler is dat de bladen op de grond al aan de rotor worden bevestigd en dat het geheel dan omhoog wordt getakeld. ?Daar was hier geen ruimte voor. Enercon wil normaal gesproken de kraan ook verder van de molen af hebben staan. Hier was dat niet mogelijk.? Door die beperkte bewegingsruimte mag er bij windsnelheden boven de 4 meter per seconde niet getakeld worden. Grofweg is dat windkracht 3. ?In de winter zou je dit bijna niet kunnen doen, dan waait het altijd te hard.? Het komt vooral omdat een blad betrekkelijk weinig weegt en bedoeld is om wind te vangen. En dat dus ook snel doet. En bij te veel beweging bovenin wordt het lastiger het blad nog te bevestigen.

Met het hijswerk op het terrein van MBI Beton achter de rug wordt de kraan weer afgebroken en weer opgebouwd op de plek van de tweede molen. In week 36 start het heiwerk bij de Genuakade voor de laatste twee molens. Dit had eerder gemoeten, maar het project kreeg nog een laatste vertraging door een discussie met Waterschap Groot Salland. Er bleek toch nog een vergunning nodig. ?Die is snel aangevraagd, dus dat is goedgekomen. Jammer genoeg heeft het dus wel voor vertraging gezorgd?, aldus Weever. Hoewel aan het project zoals gezegd veertien jaar is gewerkt, heeft het in het openbaar maar weinig verzet opgeleverd. Zeker in vergelijking met het het soortgelijke project van vier windmolens in de gemeente Oldebroek waar vooral inwoners bezwaar maken. ?Hier waren het milieuorganisaties die bezwaar maakten. Maar van inwoners hebben we geen bezwaar gehad.? Het toont volgens Weever dat dergelijke molens goed op een industrieterrein passen.

Volgens het Waterschap Groot Salland was voor twee windmolens een watervergunning nodig. De turbines staan dichtbij een waterkerende dijk. Ze maken onderdeel van een primaire waterkering. ?Als je in de buurt van zo'n dijk gaat bouwen, moet verzekerd zijn dat dit dijklichaam op sterkte blijft.? De bouwers hebben voorzieningen getroffen dat de dijk niet wordt aangetast, aldus de woorvoerder van WGS.