Afbeelding

Raadspraat: Financiën en werk

· leestijd 1 minuut Algemeen

"In juni, de maand van jaarstukken, bestuursrapportage , perspectief nota en accountantsverklaring mag ik de Raadspraat voor de Partij van de Arbeid voor u schrijven. Niet zo gek natuurlijk, want al deze genoemde stukken worden behandeld in de raadscommissie Bestuur en Middelen, waar ik mijn partij vertegenwoordig. In deze Raadspraat een stukje Kampen en een stukje landelijke actualiteit; een leuke mix in deze zomer periode.

Open einde regelingen
De financiën van de gemeente Kampen kennen een groot aantal boekhoudposten, maar de meest strak gevolgde daarvan zijn toch zeker de zogenaamde 'open einde regelingen'. Dit zijn regelingen die voortkomen uit wetgeving, die de inwoners rechten geeft om aanspraak te maken op geld of voorzieningen, dat dan ook toegekend dient te worden. Drie belangrijke hiervan zijn: de WWB (bijstand), de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) en het leerlingenvervoer.

De twee eerstgenoemde zijn onderdeel van de drie decentralisaties (jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en participatie) en het leerlingenvervoer geeft een steeds maar hoger wordend kostenplaatje te zien, dus daar moet ook goed op worden toegezien. We kunnen ons geld maar één keer uitgeven.
Zo zouden wij graag zien dat scholen en ouders meer eigen initiatief zouden ontwikkelen, vooral waar het gaat om vervoer vanuit de vrije schoolkeuze naar bijvoorbeeld scholen met een bepaalde grondslag. Slimme nieuwe oplossingen zijn nodig.

Landelijk is de 'Wet Werk en Zekerheid' actueel. Volgens Lodewijk Asscher (PvdA) is de hoofddoelstelling bij werk: flex minder flex maken en vast minder vast laten zijn. Er wordt door een groot deel van de Tweede Kamer én in de media gesteld, dat de wet zijn doelstellingen niet waarmaakt. Ik vind dit oordeel nogal vroeg; de wet wordt per 1 juli 2015 pas effectief ingevoerd en om flex werkers, met weinig rechten, zonder opbouw van pensioenen en zonder sociale zekerheden als de 'moderne norm' te gaan zien, vind ik ronduit verwerpelijk! Daar komt nog bij dat het geheel door de vakbonden en werkgeversorganisaties is goed gekeurd. Dus het is ook hun wet!
De PvdA staat altijd open voor verbeter punten als zaken niet uitwerken zoals ze bedoeld zijn en zo staan wij altijd tegenover alle nieuwe wetten en regels. Dus mocht u persoonlijk door een onbedoeld negatief effect last ondervinden, meldt het bij ons, zodat er naar een aanpassing kan worden gezocht! pvdakampen@gmail.com."