Afbeelding

Mister M: Laat maar waaien

· leestijd 2 minuten Algemeen

Nee, wij willen geen windmolens?, sprak de gemeenteraad van Hattem. ?Nee, wij willen geen windmolens?, zei de Kamper raad. ?Ja, wij willen windmolens!?, besloten de bestuurders in Oldebroek. ?En we plaatsen ze aan de grenzen met jullie, lekker puh.? Maar ook binnen de eigen grenzen krijgt Kampen windmolens, nog veel eerder en als eerste zelfs. Rara, hoe kan dat?

Zowel de raad van Hattem als van Kampen hadden zich uitgesproken tegen de plannen van Oldebroek. Maar daarover hebben ze niets te zeggen. Om gesteund in de rug haar plannen door te kunnen zetten, wendde Oldebroek zich tot provincie en rijk die haar helemaal gelijk gaven. De molens staan ingetekend op bedrijventerrein H2O, ver af van de bewoonde Oldebroeker wereld. Een terrein dat maar niet gevuld wil raken met bedrijven en een overambitieus plan uit het verleden is. Meerdere gemeenten hebben een dergelijke vertroebelde blik door gebrek aan realiteitszin, hetgeen doet denken aan een gevleugelde uitspraak van Prediker. Wel hebben enkele uitgekochte boeren aldus op kosten van de burger de hoofdprijs gewonnen zonder aan een loterij mee te hoeven doen.

In Kampen doen we dat anders. Daar nemen bedrijven het voortouw waar de overheid zich terugtrekt of het laat afweten. Zo heeft een bedrijf bij de N50 uiteindelijk haar terrein als oefenstek beschikbaar gesteld voor het rondzwervende Kamper Trompetter Korps. En een consortium van bedrijven levert binnenkort onze eigen Kamper windmolens af. Een terugtredende overheid betekent overigens geen terugtredende belastingen en premies want de overheidseconomie moet natuurlijk als een tierelier blijven draaien.

Dit overheidsapparaat draait als een bedrijf waar de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht het beleid en de uitvoering bepalen, zonder verdere medezeggenschap van buitenaf. In een democratie geldt hypothetisch inspraak van burgers maar dat valt in de praktijk vies tegen. Zelfs burgemeesters zijn hierover op een congres bijgepraat door de schrijver David Van Reybrouck. Deze Belg heeft enkele indrukwekkende publicaties over onze (schijn-)democratie op zijn naam staan. Niet altijd even gemakkelijke kost maar zo is het leven ook niet.

VanReybrouck-Correspondent

Eenvoudiger is het om alles maar te laten waaien. En daar profiteren onze windmolens weer van. Het consortium Windkr-acht zorgt ervoor dat we in Kampen voor het eerst sinds 1842 weer windmolens erbij krijgen. De eerste staat inmiddels klaar voor gebruik op het terrein van MBI Beton waardoor een lezer het de bijnaam betonmeule geeft. Op z'n Kampers betonmeul'n. Twee worden er nu geplaatst en vier staan er uiteindelijk op de planning. De bouw op particulier terrein geeft de gemeente de kans om het initiatief aan het bedrijfsleven over te laten en voor het bedrijf geeft dat de kans zich als duurzaam te profileren. De betrokkenheid van het bouwbedrijf van ex-raadslid Weever geeft de Kampenaar stof tot complottheorieën.

De windmolens zijn helemaal met de tijd meegaan en niet meer van hout met een paar wieken die relatief weinig voorstellen. Blinkende metalen gevaartes zijn het heden die hoog uitkijken over het industrieterrein. Letterlijk en figuurlijk steken MBI en consorten hiermee hun nek uit. Zoals Langnek heenkijkt over de Efteling, waar je hoort roepen ?Papier hier, papier hier?. Binnenkort kijken onze windmolens uit over de N50 en over het Haatland onder het roepen van: ?Wind hier! Wind hier!? Bij een goede wind zal dat tot in Hattem en Oldebroek te horen zijn. 'ns Kijken wie 't laatst lacht.

Mister M

windturbine

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel