Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

‘De spanning loopt op. Hoe snel stijgt het aantal besmettingen?’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Weinig nieuws, veel onzekerheid was de boodschap van de persconferentie van de Veiligheidsregio IJsselland woensdag in het stadhuis van Zwolle. “De Britse variant van het coronavirus krijgt de overhand, maar de vraag is in welke mate”, aldus Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland.

De regio scoort landelijk ‘gemiddeld’, vertelt ze. “We zien pieken per gemeente, zoals in Zwartewaterland, maat het beeld verschilt dagelijks. De besmettingen zien we heel veel in thuissituaties, bij bedrijven en op scholen. In de verpleeghuizen neemt het aantal besmettingen af, het bewijs dat vaccineren helpt.” Het percentage besmettingen uit het aantal mensen dat zich laat testen, is een stukje lager dan elders in het land weet Van den Berg. “In onze regio laten veel mensen zich testen; we zien vooral veel kinderen. Daarover krijgen we ook veel vragen van ouders en scholen. Bij het bron- en contactonderzoek wordt momenteel vooral met scholen gesproken.”

Spanning

Over het vaccineren is de GGD-directeur erg tevreden. “Vanaf 12 april kunnen we op al onze locaties prikken. Laat de mensen maar komen, we kunnen het met gemak aan. Alles hangt af van de levering van vaccins. Het blijven dagkoersen.” Inmiddels prikken we ook weer met AstraZeneca. We krijgen daarover weinig vragen, de afspraken lopen weer snel vol.” De continuïteit van de zorg is volgens Van den Berg nu nog beheersbaar. “De spanning loopt wel op. Hoe snel gaat de stijging van het aantal besmettingen? Nu de oudste mensen zijn gevaccineerd, ligt nu het grootste risico bij de zestig plussers.”

Boetes

De handhaving van de maatregelen is beheersbaar, deelde directeur Veiligheidsregio IJsselland Arjan Mengerink mee. “We kunnen het aan. Vorige week zijn er een kleine tweehonderd boetes uitgeschreven voor aan mensen die zich niet hielden aan de avondklok en jongeren.”

Voorzitter van het Regionaal Beleids Team en burgemeester van Zwolle Peter Snijders zat de persconferentie weer voor. Hij is sinds anderhalve week weer aan het werk, nadat hij ook een coronabesmetting had opgelopen. “Ik weet nu dat het geen gewoon griepje is. Inmiddels ben ik weer behoorlijk hersteld, maar er is me op het hart gedrukt nog wel voorzichtig te zijn omdat de medici niet weten welke gevolgen de ziekte nog kan hebben.”