Afbeelding

'Raad wil geen windmolens in Oldebroek, maar ze verrijzen wel in Kampen'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)
KAMPEN ? De eerste windturbines van Kampen zijn inmiddels volop in aanbouw. De gemeentelijke politiek had geen bezwaren tegen deze turbines, maar vecht met hand en tand tegen molens in Oldebroek. Waarom en wat is het verschil?

In de Haatland- en Zuiderzeehaven komen 4 windmolens, waarvan de eerste twee sinds afgelopen week van wieken voorzien zijn. Zeer vergelijkbaar is het plan voor 4 turbines in de gemeente Oldebroek, langs de grens met Kampen en Hattem bij de A50 en A28. De gemeenteraad van Oldebroek stemde eind mei in met het plan maar de gemeenteraad van Kampen is daar niet blij mee. ?We gaan met onze PvdA-collega's in Oldebroek in gesprek of daar nog beweging in zit'', zegt fractievoorzitter Manfred Haveman voorzichtig. Albert Holtland (Gemeente Belang Kampen) wacht een formele reactie van de gemeente Oldebroek af. ?Ik wil een reactie op ons bezwaarschrift. Als onze argumenten onvoldoende weerlegd zijn en er blijkt wel degelijk sprake van overlast voor inwoners van Zalk, dan moeten we als raad de stap naar de bestuursrechter overwegen.?

Waarom wel bezwaren tegen windmolens nabij een kruising van twee snelwegen en een spoorlijn, maar niet tegen soortgelijke turbines op havengebied en langs de IJssel? Uit reacties van diverse politici valt het verschil in een woord uit te drukken: overlast. Het is hoogst ongebruikelijk dat raadsleden van de ene gemeente protesteren tegen plannen plannen in een andere gemeente, zegt ook Haveman. Het draait om overlast voor omwonenden, legt hij uit. ?In Oldebroek worden de molens pal aan de gemeentegrens gezet. Inwoners van Zalk en Hattem menen daar overlast van te krijgen.? Bezwaren kwamen ook binnen tegen de plannen voor molens in de Haatland- en Zuiderzeehaven, maar die kwamen vooral van natuurverenigingen. ?Bij ons zijn geen bezwaren van omwonenden bekend?, zegt Albert Holtland. Ook Johan Witteveen (ChristenUnie) kent geen bezwaren van omwonenden van de havens. ?Dit is in Kampen een van de minst kwetsbare plekken. Er staan al hoge silo's, het is industriegebied.?

Vrijwel alle partijen hebben geen bezwaren tegen windmolens, maar wel tegen de plek waar ze gebouwd worden. Ze passen op een industrieterrein, maar volgens hen niet in een open gebied zoals langs de snelwegen A50 en A28. ?Als je een bijdrage aan duurzaamheid wil leveren, doe het dan op de plek die het minst belastend is?, zegt Witteveen. De ChristenUnie wacht nu eerst de uitwerking van een Milieu Effect Rapportage in Oldebroek af. Witteveen wil weten wat nu echt het effect is voor inwoners van Zalk en het buitengebied. Hilde Palland-Mulder (fractievoorzitter CDA) geeft aan dat het bestuurlijk ongewoon is om bezwaar te maken tegen plannen van een buurgemeente, maar het was nodig dat de bezwaren van inwoners uit Zalk gehoord werden. De gemeenteraad van Kampen kan nog een zienswijze indienen. ?Dat kunnen burgers ook. De roep om een mogelijke stap naar de bestuursrechter is me te prematuur.?

Regelmatig duiken verhalen op dat de Kamper politici zo weinig tegen de molens in de havens hebben, omdat initiatiefnemer Bert Weever destijds namens de VVD in de gemeenteraad zat. De andere politici zouden hem een hand boven het hoofd hebben gehouden. ?Flauwekul?, zegt Palland-Mulder, ?juist omdat het een collega betreft is er extra naar gekeken.? Haveman kent de geluiden. ?Ik vertrouw op de integriteit van Weever en van de gemeenteraad.? Hij ziet geen aanleiding om aan te haken bij deze complottheorie. Holtland kent deze verhalen ook. ?Mocht er aanleiding voor zijn geweest dit ter sprake te brengen, dan had ik dat zeker gedaan?, zegt hij.